Regisseur woedend na beschuldigingen van plagiaat
De Chinese regisseur Zhuo Jianbing slaat wild om zich heen omdat filmliefhebbers zijn Autobots wel erg op de Amerikaanse animatiefilm Cars vinden lijken. Hij vermoedt zelfs een complot om hem kapot te maken.
Zijn film is bedoeld voor 'onschuldige kinderen, niet voor cynische losers'. En criticasters zijn 'moderne verraders' van China. Zhuo Jianbing neemt geen blad voor de mond als hij in de Chinese media reageert op beschuldigingen van plagiaat.
Hij wijt de tegenvallende recette van Autobots aan de 'smaadcampagne' over zijn film. "Ik ontvang de laatste dagen rare telefoontjes en berichten. Ik vermoed dat iemand mij ten val wil brengen", zei Zhuo tegen China Daily.
Verschillen
En dan heeft hij de advocaten van Disneys animatiestudio Pixar nog niet eens aan de telefoon gehad. Want eerlijk is eerlijk, het idee van Autobots lijkt nogal op de succesvolle animatiefilm Cars. Beide animatiefilms gaan over zelfdenkende en pratende auto's en ook de uitvoering vertoont veel overeenkomsten.
Zhou raakt echter niet uitgeput om de verschillen te benoemen. Zo is de hoofdpersoon in zijn film een echt persoon, ingenieur Kaka, die 's werelds slimste systeem om auto's te besturen bedenkt. Bovendien, zegt Zhuo, maakt het niet uit dat sommige personen in Autobots elementen uit Cars herkennen. "Wat telt is dat deze film kinderen aanmoedigt hun hersenen te gebruiken, nieuwsgierig te zijn naar wetenschap en uitvindingen en zo een betere toekomst voor China te bereiken." Zhuo ontkende tegen een Japans tv-station plagiaat, maar zei wel veel van Disney te hebben geleerd.
Concurrentiekracht
Het is veel Chinezen niet ontgaan dat de filmposter erg op die van Cars lijkt. Voor het Chinese symbool ren in het woord Autobots, is bovendien een wiel geplaatst waardoor alleen het woord Auto (Cars) overblijft. "Sinds wanneer is het illegaal dat twee films dezelfde naam hebben?", reageert Zhuo boos.
Autobots ging vrijdag in première en boekte 4,3 miljoen yuan (650.000 euro) omzet; veel minder dan tevoren gedacht. Veel Chinese internetgebruikers maken zich vrolijk over de film. Zij zien in Autobots het bewijs dat de Chinese filmindustrie nog lang niet kan concurreren met Hollywood als het om oorspronkelijke ideeën gaat. De Chinese overheid probeert innovatie en creativiteit te stimuleren, omdat het af wil van nagemaakte en hooguit doorontwikkelde producten. China moet in 2049 een toonaangevende industrienatie zijn, en dat kan alleen als Chinese bedrijven met nieuwe uitvindingen en technieken komen.
Gerelateerde onderwerpen:
Hollywoodfilms in trek bij Chinese bioscoopbezoeker'Meeste Chinese films en tv-programma's zijn troep'
China wil leidende industrienatie in de wereld worden