'Stop met gedwongen herhuisvesting Tibetanen'
China moet stoppen met de massale herhuisvesting van Tibetanen. Volgens Human Right Watch dienen ze geen ander doel dan de bewoners te ontwortelen en zo de politieke controle te vergroten.
De nieuwe huisvesting voor Tibetanen is vaak onder de maat, niet geschikt voor de klimatologische omstandigheden en houdt geen rekening met de wensen van de nieuwe bewoners. Dat blijkt uit een onderzoek van Human Right Watch. De in New York gevestigde mensenrechtenorganisatie interviewde naar eigen zeggen in de afgelopen jaren regelmatig Tibetanen over hun leefomstandigheden.
Sinds 2006 zijn in een massaal programma twee miljoen bewoners van de Tibetaanse Autonome regio naar nieuwe woningen verhuisd en voor nog eens 400.000 nomadische herders zijn nederzettingen gebouwd. Ongeveer 280.000 mensen werden op een andere lokatie gehuisvest.
Modernisering of achteruitgang?
China beschouwt het Comfortable Housing-programma als welkome modernisering van een achtergebleven gebied. Het doel van een nieuw socialistisch platteland in Tibet was ook de economie te versterken. Maar de bewoners zijn volgens HRW niet blij met het programma. De klachtenlijst is lang: ze hadden geen alternatief dan te verhuizen, hun oude woningen zijn meestal afgebroken; er was geen of nauwelijks financiële compensatie; nieuwe woningen zijn niet geschikt; bewoners moesten schulden aangaan om te verhuizen en traditionele middelen van bestaan zijn met de herhuisvesting verdwenen.
Tibetanen hebben in ieder geval geen invloed kunnen uitoefenen op het beleid, zegt HRW, en als ze zich tegen herhuisvesting verzetten, werden ze als extremisten en seperatisten behandeld in plaats van ontevreden bewoners (zoals elders in China).
Slecht ontwerp
Overigens heeft de Chinese overheid in 2009 zelf geconstateerd dat het ontwerp van de nieuwe huisvesting tekort schoot en dat huizen soms op minder gunstige plekken en soms zelfs op gevaarlijke plaatsen zijn gebouwd. Het ontkende toen echter dat Tibetanen zijn gedwongen te verhuizen.