Economische groeicijfers hoger dan verwacht
De Chinese economie is in het eerste halfjaar met 7 procent gegroeid, zegt het statistiekbureau. Economen tonen zich verrast; een enkeling trekt officiële cijfers in twijfel.
Het bruto nationaal product van China is in het tweede kwartaal van 2015 met 7 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is hetzelfde groeicijfer als in het eerste kwartaal en daarmee komt de groei over het eerste halfjaar ook uit op de door de overheid nagestreefde doelstelling van 7 procent. Het is de laagste groei sinds 2009.
"De economische groei in het eerste half jaar is vertraagd, maar toont tekenen van stabiliteit. [...] De economische groei bevindt zich op een redelijk niveau nu de belangrijkste economische indicatoren gedeeltelijk zijn hersteld, wat wijst op stabilisatie en verbetering", aldus het nationale statistiekbureau dat de cijfers woensdag bekend maakte.
Voorzichtige reacties
Het groeicijfer is hoger dan de meeste economen en financiële experts hadden verwacht. Zij hielden rekening met een groei tussen ergens tussen de 6 en 7 procent, omdat China's export en binnenlandse consumptie de afgelopen maanden juist tegenvielen. Daar staat tegenover dat de dienstensector groei laat zien, de verkoop van onroerend goed aantrekt en ook de investeringen in vaste activa de verwachtingen overtroffen.
De meeste analisten reageren woensdag voorzichtig op de officiële cijfers. De maatregelen die de Chinese overheid de afgelopen maanden heeft genomen om de haperende economische motor aan de praat te krijgen slaan sneller aan dan verwacht, zegt de een. Mogelijk hebben de grote koersschommelingen op de Chinese beurs als neveneffect dat banken en beursfondsen veel provisies hebben geïncasseerd, zegt een ander.
Betrouwbaarheid
Wat bijna niemand hardop zegt is dat de zorgen over de betrouwbaarheid van de Chinese economische cijfers groeien. Het Chinese statistiekbureau heeft de afgelopen jaren veel gedaan om zijn data te verbeteren. Maar meevallende cijfers komen de beleidsmakers in Beijing momenteel wel heel goed uit.
De overheid, centrale bank en beurstoezichthouder hebben de afgelopen weken veel moeite gedaan om de koersval op de Chinese aandelenbeurzen te stuiten. Tegenvallende groeicijfers zouden het negatieve sentiment onder beleggers opnieuw voeden. Het statistiekbureau bezweert dat de gepresenteerde cijfers accuraat zijn.
Gerelateerde onderwerpen:
Chinese export voor het eerst in maanden in de plusVijf vragen over de Chinese beurs
Li: vertrouwen in robuuste economische groei