China houdt sekteleider aan
Chinese autoriteiten gaan Wu Zeheng en een onbekend aantal leden van de Huazang Zongmen vervolgen. De groep wordt ervan verdacht een illegale sekte te vormen, die zich schuldig maakte aan het tegenwerken van justitie, verkrachting, fraude en het produceren van schadelijk voedsel.
Autoriteiten in Zhuhai hebben meer dan een jaar onderzoek gedaan naar de Huazang Zongmen. Volgens persbureau Xinhua is Wu Zeheng (foto) de oprichter van een 'pseudo-religie', gebaseerd op het Boeddhisme. Hij zou volgelingen hebben wijsgemaakt dat hij de opvolger is van vooraanstaande monnikken en over bovennatuurlijke krachten beschikt.
Volgens Xinhua is Wu al twee maal eerder veroordeeld; een keer wegens fraude in 1991 en een tweede maal wegens illegale fondsenwerving in 2000. Na zijn vrijlating begon hij in 2010 de Huazang Zongmen.
Bovennatuurlijke seks
Wu zou hebben gelogen over zijn verleden. Hij zou hebben beweerd dat hij in Cambridge is afgestudeerd, terwijl hij in werkelijkheid de lagere school niet heeft afgemaakt, aldus Xinhua. De politie becijfert dat Wu 6,9 miljoen yuan (1,1 miljoen euro) heeft losgepeuterd van zijn volgelingen. De sekte had een eigen restaurant waarin 'gezegend' voedsel werd verkocht. Daarbij zouden verboden kruiden zijn gebruikt.
Volgens de onderzoekers had hij zoveel invloed op zijn volgelingen, dat hij hen bewoog met hem het bed te delen, zodat zij ook bovennatuurlijke gaven zouden krijgen. Daarbij zouden ook minderjarigen zijn geweest. Tenminste één vrouw beschuldigt hem van verkrachting. Zij zou drie abortussen hebben ondergaan toen zij zwanger van hem werd.
Steun in VS
Xinhua bericht woensdag uitputtend over de praktijken van de Huazang Zongmen en Wu's rol. Dat heeft veel te maken met de internationale aandacht voor deze zaak. Een groep van 17 Amerikaanse politici vroegen de Chinese ambassadeur in Washington de 'heksenjacht' op Wu en zijn religieuze groep te staken.
De United States Commission on International Religious Freedom verklaarde dat Wu en andere Huazang Zongmen-leden vervolgd vanwege hun geloof. Volgens Xinhua zijn de Amerikaanse parlementariërs om de tuin geleid door het eenzijdige verhaal van Wu's volgelingen.
Religie of sekte
China kent een grondwettelijk beschermd recht op religieuze vrijheid. In de praktijk worden alleen de grote wereldreligies geduld en ook die hebben soms met tegenwerking van lokale autoriteiten te maken. Kerkelijke organisaties moeten zich bij de overheid registreren en trouw aan de staat en partij beloven.
Van nieuwe religieuze genootschappen moet de Chinese overheid niets hebben. Ze worden al snel als gevaarlijke sekte bestempeld en soms zijn ze dat ook, zoals de Quannengshen, de Kerk van de Almachtige God. Het bekendste voorbeeld van een religieuze groep die in China is vervolgd is de Falun Gong. De groep riep de toorn van Beijing over zich af toen het bij het regeringscentrum demonstreerde om als religieuze organisatie te worden erkend.
Gerelateerde onderwerpen:
Zware straffen voor spraakmakende sektemoordVN-rapporteur: kritiek op religieus beleid China
China ontkent anti-religieuze campagne