China lanceert satellieten voor eigen navigatiesysteem
Vanaf lanceerbasis Xichang zijn zaterdag twee navigatiesatellieten in een baan om de aarde gebracht. China's eigen Beidou-systeem moet een alternatief vormen voor het Amerikaanse GPS en het Europese Galileo.
Een Lange Mars-raket schoot zaterdagavond rond half negen twee Beidou-satellieten in de ruimte. Het zijn de nummers 18 en 19 van een wereldomvattend satellietnetwerk voor navigatie.
In 2000 begon China met Beidou (Grote Beer in het Chinees). Beidou-1 is volledig operationeel en omvat naast China zelf een groot deel van Zuidoost-Azië. Al enige jaren wordt gewerkt aan de tweede fase, Beidou-2, dat de hele wereld moet omvatten. Wie in Nederland een Chinees mobieltje koopt (zoals de Wolfgang van Aldi), werkt waarschijnlijk al met navigatie via Beidou.
Eigen GPS eerst
De Chinese overheid wil per se een eigen systeem, omdat het vreest dat in tijden van internationale spanningen buitenlandse systemen worden gemanipuleerd. Global Positioning systems worden steeds vaker voor civiele doeleinden ingezet, zoals navigatie, plaatsbepaling, meteorologie, landbouw en visserij.
Maar het dient ook een militair doel; een oorlog voeren zonder gps is niet onmogelijk, maar niet makkelijk. Vliegtuigen, schepen, drones en ballistische raketten maken vaak gebruik van gps.
Gerelateerde onderwerpen:
Chang'e-3 landt op de maanShenzhou-10 terug op aarde
China lanceert Nederlandse satellieten