'Vergoeding Mitsubishi voor Chinese dwangarbeiders'
Mitsubishi Materials overweegt excuses en schadevergoedingen voor Chinese dwangarbeiders uit de Tweede Wereldoorlog, melden Japanse media vrijdag. Het is voor het eerst dat een Japans bedrijf Chinese oorlogsslachtoffers schadeloos wil stellen.
De Japanse onderneming zou volgens onbevestigde mediaberichten van plan zijn spijt te betuigen, excuses aan te bieden en overlevenden en nabestaanden een schadevergoeding van ieder 100.000 yuan te betalen (15.000 euro). Volgens de krant Kyodo wil Mitsubishi bovendien 100 miljoen yen (740.000 euro) uittrekken voor een monument om de omgekomen dwangarbeiders te herdenken.
Afgelopen zondag verraste Mitsubishi Materials, onderdeel van het conglomeraat Mitsubishi Group, met excuses aan Amerikaanse krijgsgevangenen die tijdens de oorlog als dwangarbeiders werden ingezet. Topman Hikaru Kimura bood zijn excuses aan tijdens een ceremonie in het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles (foto).
Monument
Volgens bronnen bij Mitsubishi heeft het bedrijf ongeveer 1.500 Chinese overlevenden of hun nabestaanden opgespoord. Mogelijk komen daar nog honderden Chinese families bij; tijdens de oorlog werden 3.765 Chinezen gedwongen in Mitsubishi's kopermijnen aan het werk gezet. Daarbij kwamen naar schatting 700 Chinezen om het leven.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in totaal zo'n 39.000 Chinezen als dwangarbeider in Japan aan het werk gezet als mijnwerker of als bouwvakker. Door de zware omstandigheden stierven er 7.000 van hen.
Herstelbetalingen
Sinds de jaren '90 proberen honderden Chinese overlevenden en nabestaanden schadevergoeding van Japanse bedrijven te krijgen. Bedrijven en Japanse rechtbanken hebben die claims tot nu toe afgewezen, omdat zij vinden dat het recht op schadevergoeding is vervallen door een verdrag uit 1972 waarin de relaties tussen China en Japan worden genormaliseerd en China afziet van herstelbetalingen. Een veertigtal van hen procedeert al jaren voor schadevergoeding van Mitsubishi Materials; zei eisen ieder een miljoen yuan.
In 2014 betaalde de Japanse rederij Mitsui OSK 2,9 miljard yen (20 miljoen euro) aan nabestaanden van de eigenaar van de Chung Wei Stoommaatschappij. Dat gebeurde nadat een rechter in Shanghai de Baosteel Emotion aan de ketting liet leggen. Nabestaanden van een Chinese rederij wiens schepen door de Japanse bezetter werden gevorderd procedeerden 50 jaar voor een schadevergoeding.
Gerelateerde onderwerpen:
Japans schip vrij na betaling van 78 jaar oude schuldCultureel offensief om einde oorlog te herdenken
China nodigt geallieerden uit voor parade