Geestelijken demonstreren voor godsdienstvrijheid
Een twintigtal katholieke geestelijken heeft vrijdag in Wenzhou gedemonstreerd tegen de 'kwade campagne' van de Chinese overheid. Zij zeggen dat er de afgelopen twee jaar meer dan duizend kerkgebouwen zijn beschadigd in een anti-kerkelijke campagne.
De geestelijken onder leiding van bisschop Vincent Zhu Weifang kwamen vrijdag samen bij een overheidsgebouw in Wenzhou. Ze ontrolden een spandoek met de tekst: 'Voor de handhaving van religieuze waardigheid en tegen de gedwongen verwijdering van kruizen'. De politie zag toe op het twee uur durende protest, maar hield zich afzijdig, meldt UCA, een website met katholiek nieuws uit Azië.
Volgens de geestelijken voeren autoriteiten in de provincie Zhejiang in de afgelopen twee jaar een 'anti-kerkelijke campagne'. Bij 1.200 kerkgebouwen moest het kruis van het dak worden verwijderd, vervangen door een kleiner kruis of zijn zelfs complete kerkgebouwen gesloopt.
Bouwvoorschriften
Wenzhou wordt ook wel het Jeruzalem van het Oosten genoemd, vanwege het grote aantal katholieke en protestante gelovigen. Ook in de rest van de provincie Zhejiang leven veel christenen. Eind 2013 kwamen de eerste berichten binnen over het verwijderen van kruisen en het slopen van kerken.
Provinciale autoriteiten hebben altijd gezegd dat het hen om het handhaven van de bouwvoorschriften ging. Maar het was opvallend dat juist in de provincie Zhejiang de autoriteiten zo vaak actie tegen kerken ondernamen. Na een paar maanden leek een einde aan de campagne gekomen, mogelijk na ingrijpen van de centrale overheid in Beijing.
Petitie
Maar volgens UCA is de campagne de afgelopen maanden weer opgelaaid. Bisschop Zhu publiceerde augustus vorig jaar een open brief, waarin hij katholieken opriep pal te staan voor de godsdienstvrijheid. Acht geestelijken hebben zich eerder deze maand tot de centrale overheid gewend met het verzoek de provincie te gelasten de kerken met rust te laten.
Gerelateerde onderwerpen:
Katholieke kerk Wenzhou toch volledig gesloopt'China wordt grootste christelijke land ter wereld'
Staatsmedia positief over handreiking paus