Chinese kritiek op opstelling Nederland MH17-tribunaal
De Chinese vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties noemt de opstelling van de landen die woensdag een ontwerpresolutie in stemming brachten contraproductief. De resolutie voor een internationaal MH17-tribunaal was onhaalbaar en het doorzetten ervan heeft volgens China tot verdeeldheid in de internationale gemeenschap geleid.
Het voorstel voor het instellen van een tribunaal dat de schuldigen van het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne moet berechten kwam te vroeg. Bovendien is met het doorzetten van een resolutie waarvan bekend was dat Rusland zijn veto zou uitspreken het tegenovergestelde bereikt van wat de bedoeling was. "Onder [deze] omstandigheden heeft het met kracht doorzetten van de ontwerpresolutie alleen geleid tot verdeeldheid in de Veiligheidsraad", aldus Liu Jieyi, China's permanente vertegenwoordiger bij de VN.
Volgens China hadden de vijf landen die de resolutie hebben opgesteld en ondersteunden beter naar een compromis kunnen zoeken. Daarmee had de internationale gemeenschap zijn eensgezindheid ten aanzien van de afwikkeling van de ramp kunnen behouden. "Dit is niet behulpzaam om het leed van nabestaanden te verzachten, de feiten boven tafel te krijgen en de daders te berechten", zei Liu woensdag na de stemming.
Prioriteit
Afgelopen woensdag stemde de VN-Veiligheidsraad over een ontwerpresolutie die is ingediend door Maleisië en ondersteund door Australië, België, Nederland en Oekraïne. Van de vijftien leden van de raad stemden elf landen voor. Rusland, dat als permanent lid over vetorecht beschikt, torpedeerde het voorstel. Formeel vinden de Russen de MH17-tragedie geen bedreiging van de internationale vrede en veiligheid en daarom geen zaak van de VN. China, Venezuela en Angola onthielden zich van stemming.
In juli 2014 namen de leden van de Veiligheidsraad unaniem resolutie 2166 aan, waarin alle staten medewerking beloofden aan het onderzoek naar de ramp en de vervolging van de schuldigen. Volgens Liu moet de prioriteit worden gelegd bij het 'achterhalen van de waarheid en recht doen aan de slachtoffers'. Daarvoor is een door de VN ingesteld tribunaal in de ogen van Beijing niet noodzakelijk.
Gerelateerde onderwerpen:
China noemt kritiek VN 'onprofessioneel'VN-rapporteur: kritiek op religieus beleid China
China wil grotere rol VN in strijd tegen terreur