economie cultuur politiek RSS

China koploper windenergie; zet 1 op de 8 molens stil

China koploper windenergie; zet 1 op de 8 molens stil

Chinese windmolenparken hebben in het eerste halfjaar 20 procent meer stroom opgewekt. Maar steeds meer molens staan werkloos stil.

China heeft in de eerste zes maanden van het jaar 97,7 miljard kilowattuur windenergie opgewekt. Dat is 20,7 procent meer dan in dezelfde periode in 2014. Dat heeft China's nationale energie administratie vrijdag bekend gemaakt. China is sinds 2012 de grootste producent van windenergie ter wereld.

Maar de hoeveelheid molens die in de periode januari tot juni stilstond verdubbelde bijna tot 15,2 procent. Vorig jaar was dat nog maar 8,5 procent. Daarmee is een potentieel van 17,5 miljard kilowattuur ongebruikt gebleven. Exploitanten van windmolens zijn daardoor 8,7 miljard yuan (1,3 miljard euro) misgelopen. Het percentage windmolens is het hoogst in de provincies Gansu (31 procent) en Xinjiang (28,8 procent).

 

Goedkope kolen

Sommige molens staan stil vanwege storingen of onderhoud, maar meestal worden ze bewust uitgeschakeld. Dat komt omdat de windenergie in China wordt gebruikt om de pieken in het energiegebruik op te vangen. De basis van de energieopwekking komt van vuile, maar goedkope kolencentrales.

Omdat het Chinese stroomnet regionaal is opgebouwd, kan overtollige windenergie niet over lange afstanden worden getransporteerd naar gebieden met een tekort. Dit probleem is ernstiger geworden, omdat Chinese windenergiebedrijven de afgelopen maanden veel molens hebben bijgebouwd, vooruitlopend op een verlaging van de vergoeding voor windenergie voor molens gebouwd na 1 januari 2016.

zaterdag 1 augustus 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Recordopbrengst windenergie
China moet zuiniger met energie omgaan
Dronken energiebaas doet het licht uit

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder