China wil snel onderhandelingen Zuidchinese-Zee
China wil snel om de tafel met naburige landen om te spreken over territoriale kwesties in de Zuidchinese-Zee. Ze hoeven zich geen zorgen te maken over Chinese landuitbreidingen en versterkingen, want die zijn afgerond, zegt minister van buitenlandse zaken Wang Yi.
Al dagen zegt Beijing dat het tijdens de Asean-top in Maleisië niet over de Zuidchinese-Zee wil praten, maar nu het netelige onderwerp toch wordt geagendeerd heeft China zijn verhaal klaar. Minister Wang Yi vertelde zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry woensdag dat China popelt om bilaterale gesprekken aan te gaan met de landen die de Chinese claim op het grootste deel van de Zuidchinese-Zee betwisten.
Hij moedigt die landen aan snel onderhandelingen te openen over hoe met de overlappende territoriale claims om te gaan. "China werkt altijd toegewijd om meningsverschillen met de betrokken landen op te lossen door vreedzame onderhandelingen", zei Wang tegen Kerry.
Waarnemer
Toen Wang tijdens de aansluitende persconferentie werd gevraagd wanneer China zou stoppen met landwinning en de bouw van versterkingen in de Zuidchinese-Zee, antwoordde hij: "China is daarmee al gestopt. Neem maar een vliegtuig om het zelf te zien."
Wang en Kerry spraken elkaar in Kuala Lumpur, voorafgaand aan een ontmoeting van de ministers van buitenlandse zaken van de associatie van Zuidoostaziatische landen Asean die donderdag begint. China en de VS zijn daar geen lid van, maar worden als belangrijke partijen in het gebied vaak als waarnemer uitgenodigd.
Blokvorming
China heeft in de aanloop naar deze ontmoeting meerdere malen aangegeven dat het niet van plan is om op de Asean-bijeenkomst over de spanningen in de Zuidchinese-Zee te praten. China wil het liefst bilaterale onderhandelingen en probeert uit alle macht te voorkomen dat de Asean-landen één blok vormen.
Maar op voordracht van de Filipijnen wordt het onderwerp toch geagendeerd. Singapore steunt dat voorstel: "De Zuidchinese-Zee is een onderwerp. We kunnen niet net doen alsof het dat niet is", zei minister van buitenlandse zaken Kasiviswanathan Shanmugam. De huidige Asean-voorzitter Maleisië heeft daarop besloten het onderwerp op de agenda te plaatsen.
Tellen
China vindt dat het grootste deel van de Zuidchinese-Zee onder Chinese controle valt. Maar Beijings claims overlappen met die van Vietnam, de Filipijnen, Taiwan, Maleisië en Brunei. Die landen verwijten China dat het de status quo probeert te doorbreken door in hoog tempo op eilanden versterkingen te bouwen en soms zelfs compleet nieuwe eilanden op te spuiten.
Minister Wang reageerde daar vorige week al op toen hij de VS en de Filipijnen opriep "eens te tellen hoeveel landingsbanen er eigenlijk in de Zuidchinese-Zee zijn en wie ze daar het eerst heeft neergelegd."
Gerelateerde personen:
Wang YiGerelateerde onderwerpen:
'Hotline voor spanningen in Zuidchinese-Zee'Den Haag middelpunt strijd om Zuidchinese-Zee
VS eisen einde aan landwinning in Zuidchinese-Zee