Asean-landen willen einde aan Chinese landwinning
Het creëren van nieuwe eilanden in de Zuidchinese-Zee is een bedreiging voor de regionale vrede en veiligheid, zeggen de ministers van buitenlandse zaken van de Asean-landen in een gezamenlijke verklaring. China spreekt van stemmingmakerij.
Na lang vergaderen werden de ministers van buitenlandse zaken van de tien landen die samen de associatie van Zuidoostaziatische naties vormen het donderdag het toch eens. In een slotverklaring veroordelen ze, zonder China te noemen, landwinningsprojecten in omstreden gebied.
Volgens de verklaring heeft het opspuiten van nieuwe eilanden 'vertrouwen uitgehold, spanningen verhoogd en kan het vrede, veiligheid en stabiliteit in de Zuidchinese-Zee ondermijnen'.
Diplomatiek front
De ministers van buitenlandse zaken van de Filipijnen, Indonesië, Maleisië, Singapore, Thailand, Brunei, Birma, Cambodja, Laos en Vietnam herhalen daarmee de woorden die hun regeringsleiders in april al uitspraken op de Asean-leidersconferentie. Het echte nieuws is niet zozeer hun zorgen, alswel dat het diplomatieke front van China's buurlanden stand houdt.
Een paar uur later volgde een reactie van Beijing. "Ten eerste is de situatie in de Zuidchinese-Zee stabiel en de mogelijkheid van een groot conflict bestaat simpelweg niet", zei minister van buitenlandse zaken Wang Yi (archieffoto). "Daarom verzet China zich tegen niet-constructieve woorden en daden die verschillen van inzicht en posities overdrijven en spanningen verhogen."
Eilandjepik
Volgens de verklaring had Wang tijdens de ministersbijeenkomst gezegd dat de regering van de Filipijnen, gesteund door Japan, probeert de Asean voor zijn karretje te spannen. Hij beschuldigde de Filipijnse regering daarbij van leugens.
Volgens Wang zijn niet de Filipijnen, maar China het slachtoffer van eilandjepik in de Zuidchinese-Zee. "Zeventig jaar geleden nam China de eilanden terug die door Japan tijdens de Tweede wereldoorlog illegaal waren bezet. [...] In de jaren '70 begonnen sommige landen eilanden en riffen te bezetten, na berichten over olie- en gasreserves in de zeebodem", zei Wang. "Ondanks de inbreuk op China's legitieme rechten, hebben we grote terughoudendheid getoond omwille van het handhaven van vrede en stabiliteit."
Gerelateerde personen:
Wang YiGerelateerde onderwerpen:
China wil snel onderhandelingen Zuidchinese-ZeeAsean-landen uiten zorg over China's rol in regio
Den Haag middelpunt strijd om Zuidchinese-Zee