Broodje Blogaap: China in het nieuws week 32
Andere verhalen in de media over China waren deze week: in de ban van de ring, het is niet makkelijk groen te zijn en orde in het klaslokaal.
Er was eens een man in Fuyang. Liang Liang is zijn naam. En toen hij tien jaar was wilde hij met een klasgenootje trouwen en hij beloofde haar een diamanten ring. Schattig toch?
Maar zoals zo vaak in het leven kwam er van het goede voornemen niets terecht. En hoewel Liang allang zijn jeugdliefde uit het oog was verloren, kon hij haar niet vergeten. Iedere week, twintig jaar lang, haalde hij het kleingeld uit zijn portemonnee en legde het opzij zodat hij ooit een diamanten ring kon kopen. Of hij dacht dat hij voor een andere vrouw een mooie ring kon kopen, maar dat past niet in dit sprookje.
En wat gebeurde er vorige week? Hij kwam zijn grote liefde weer tegen. Hij bedacht zich geen moment, haalde thuis 150 kilogram aan munten op, kocht voor 12.000 yuan (1.800 euro) de mooiste ring die hij voor dat geld kon krijgen en vroeg haar ten huwelijk. Natuurlijk zei ze ja. En ze leefden nog lang en gelukkig.
Zelfs staatsmedia spreken over de 'Chinese manier van oversteken', als ze het over het structureel negeren van het rode voetgangerslicht hebben. En het is dan ook in China een onuitroeibaar probleem.
Maar de verkeerspolitie in Shenzhen heeft iets nieuws bedacht. Voetgangers die worden betrapt op het door rood lopen, kunnen een boete voorkomen door een tijdje de politie te helpen als assistent-verkeerswacht.
Daarvoor krijgen ze een groen fluoriscerend vestje aan en -nou komt ie- een groene pet. Die pet is volgens de autoriteiten in Shenzhen bedoeld om de drager tegen de zon te beschermen. Maar Chinezen weten wel beter: volgens een bekend spreekwoord betekent 'een groene hoed dragen' dat iedereen behalve jijzelf weet dat je vrouw vreemdgaat.
Waar hadden Chinezen het deze week over op het internet? Over een BBC-documentaire natuurlijk. Bij wijze van experiment hadden Britse programmamakers een maand lang een schoolklas aan Chinese onderwijsmethodes onderworpen.
Dat betekent: iedere dag in trainingspak om zeven uur beginnen met oefeningen, het hijsen van de vlag en het zingen van het volkslied en natuurlijk luisteren naar de leraar, alles uit je hoofd leren en zware examens.
Leuk idee, vonden BBC-kijkers. En dat vonden Chinese kijkers ook. Vier miljoen keer werd de documentaire bekeken. Ze verbaasden zich over de manier waarop het doorgaans toegaat in Engelse schoolklassen en de mondigheid van de leerlingen.
Het leidde tot een levendige discussie over het Chinese schoolsysteem. Veel Chinezen vinden de Britse leerlingen wel brutaal en lui. Maar inhoudelijke discussies en het stimuleren van zelfstandig nadenken in het westerse systeem wordt toegejuichd. "Ze zullen toch wel iets goed doen, want China heeft geen een wetenschapper voortgebracht die de Nobelprijs heeft gewonnen en Engeland velen", schreef iemand op Weibo.
Bij de foto: dit is Wang Yibo. Hij gaat 12 jaar de cel in, omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor computerinbraak. En niet zomaar een: hij zou verantwoordelijk zijn voor het in beeld brengen van een serie leuzen tegen de communistische partij tijdens een live-uitzending van het populaire Voice of China. Volgens zijn advocaat is Wang het slachtoffer van een vervelende vergissing; hij zou een testprogramma hebben gebruikt waarin iemand anders voor de grap teksten in had gezet, die daarna per ongeluk op televisie werden uitgezonden.
Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap