Broodje Blogaap: China in het nieuws week 33
Andere verhalen in de media over China waren deze week: ruzie om een boon, een volhardende toiletbezoekster en Chinees racisme.
Karamay is een nieuw kunstwerk rijker. Het gaat om een grote spiegelende oliedruppel die is gebouwd op de plek waar in de regio Xinjiang de eerste olieput werd geslagen. Het is een grappig ding, waarin de lucht, omliggende gebouwen en natuurlijk ook passanten worden gereflecteerd.
Dat kwam de Brits-Indiase kunstenaar Anish Kapoor heel bekend voor. Sinds 2006 staat in Chicago zijn kunstwerk Cloud Gate. Kapoor beschuldigt de Chinezen zijn idee te hebben gekopieerd en bereidt een rechtszaak voor.
De autoriteiten in Karamay zijn zich van geen kwaad bewust. "Kunnen wij geen rond kunstwerk meer maken, omdat er elders in de wereld al ronde kunstwerken bestaan?", reageerde een woordvoerder. Hij benadrukt de verschillen: Cloud Gate heeft de vorm van een boon, terwijl de Oliedruppel, eh, druppelvormig is. Bovendien omvat het Chinese kunstwerk verschillende kleine druppels en een gewelfde ondergrond van natuursteen die de Zwarte Bergen moeten verbeelden waar olie wordt gewonnen.
De 80-jarige Zhuo Shuhua in Zigong bivakkeert al vijf jaar in een openbaar toilet. Ondanks herhaalde verzoeken van de lokale overheid weigert ze te vertrekken. Ook de buurtbewoners zijn niet blij met haar, omdat ze hen een halve yuan per toiletbezoek rekent.
De vrouw zegt dat ze nergens anders heen kan, omdat haar huis te vervallen is om er te kunnen wonen en haar kinderen het vertikken haar pensioentje aan te vullen. Haar kinderen zien het anders: ze sturen hun moeder iedere maand geld, maar ze vindt het thuis maar stil en verkeert liever tussen de mensen die het toilet willen gebruiken.
Waar hadden Chinese internetgebruikers het over deze week? Natuurlijk over de ramp in Tianjin, maar ook over een bloedige moord in een sjiek winkelcentrum in Beijing.
Donderdag hakte met een man met groot mes, sommigen spreken van een zwaard, in op twee voorbijgangers. Een vrouw kwam daarbij om het leven en een man raakte ernstig gewond.
Er is iets vreemds aan het incident. In de eerste berichten werd gesproken over twee buitenlandse slachtoffers, toen één en later werd er helemaal niet meer gerept over nationaliteiten. Volgens de politie van Beijing had de dader geen motief en had hij 'zonder reden' twee willekeurige slachtoffers gemaakt.
Maar ooggetuigen en betrokkenen vertellen op sociale media een heel ander verhaal. Volgens onlineberichten zijn de slachtoffers een Fransman en zijn Chinese aanstaande aangevallen door iemand die een hekel aan buitenlanders heeft en vindt dat Chinese vrouwen zich niet met laowai moeten inlaten.
In januari werden in Beijing drie mannen aangehouden die het op buitenlanders met een Chinese partner hadden voorzien. Ze achtervolgden gemengde paartjes om op een rustige plek toe te slaan. Daarbij werden ook honkbalknuppels gebruikt.
Bij de foto: een medewerkster van de hogesnelheidstrein in Jiangxi is op zoek naar de reizigers die haar hebben mishandeld. De treinmaatschappij liet de daders lopen en bood haar 200 yuan schadevergoeding aan (30 euro). Daar neemt ze geen genoegen mee. Ze heeft foto's van haar verwondingen op haar Weibo-account gezet en roept getuigen op tips te geven zodat ze de daders zelf aansprakelijk kan stellen.
Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap