'Chinese vossenjacht op Amerikaanse bodem'
De Amerikaanse overheid wil niet dat Chinese agenten zonder toestemming in de VS actief zijn. Volgens de New York Times zouden de agenten naar de VS zijn gereisd om daar Chinese verdachten van corruptie op te sporen.
Het ministerie van buitenlandse zaken heeft China gewaarschuwd dat het geen agenten op Amerikaans grondgebied kan laten werken. Dat meldt de New York Times zondag op basis van anonieme bronnen binnen de Amerikaanse overheid.
Volgens de krant zijn meerdere malen medewerkers van het bureau voor publieke veiligheid op toeristen- of zakenvisa naar de VS gereisd, om daar uitgeweken verdachten van corruptie onder druk te zetten om 'vrijwillig' naar China terug te keren. De VS hebben geen uitleveringsverdrag met China.
De broer van de secretaris van de ex-president
De krant noemt één concreet geval: Ling Wancheng. Hij leidde enige tijd staatspersbureau Xinhua voordat hij in zaken ging. In 2014 week hij uit naar de VS, nadat zijn broer, Ling Jihua, van corruptie werd beschuldigd. Ling Jihua was jarenlang de rechterhand van de vorige president Hu Jintao, totdat hij in 2012 in opspraak kwam nadat zijn zoon overleed bij een eenzijdig verkeersongeval met een Ferrari.
Dat Ling Wancheng werd gezocht door de Chinese autoriteiten bleek in juni al, toen de ex-man van Lings huidige vrouw zich tegenover de Wall Street Journal beklaagde dat hij in zijn woning in Texas onder druk was gezet door twee mannen die zeiden voor de Chinese overheid te werken. Volgens NYT is Ling Wancheng al enige weken niet meer bij zijn huis in Sacramento gezien.
Vossenjacht
Chinese autoriteiten hebben vorig jaar de jacht geopend op naar het buitenland uitgeweken verdachten van corruptie. In het kader van Operatie Vossenjacht zijn al meer dan 900 verdachten achterhaald en naar de Volksrepubliek teruggebracht. Grotendeels zijn dat personen die in het buitenland door de lokale politie zijn aangehouden en aan China uitgeleverd. Maar er zijn ook meer dan honderd personen die 'zijn overtuigd vrijwillig' terug te keren.
In april verzocht de Chinese regering aan interpol de opsporing en aanhouding van honderd personen die wegens corruptie worden gezocht en waarvan wordt vermoed dat ze zich in het buitenland bevinden. Op de lijst van China's meest gezochte criminelen staan 40 personen die zich in de VS zouden bevinden, 26 in Canada, 11 in Nieuw-Zeeland, 10 in Australië en 9 in Thailand en 12 in andere landen.
Gerelateerde personen:
Hu JintaoGerelateerde onderwerpen:
China draagt top-100 voortvluchtigen over aan InterpolVS overweegt uitlevering 'Hollandse' vos
Corruptieonderzoek naar vertrouweling ex-president