Broodje Blogaap: China in het nieuws week 34
Andere verhalen in de media over China waren deze week: een eenzame dief, een pandalige behandeling en uitgeput het nieuwe schooljaar in.
Afgelopen donderdag was het Qixi, ook wel de Chinese Valentijnsdag genoemd. En dan is het natuurlijk niet leuk om alleen te zijn. Een eenzame kruimeldief in Hangzhou meldde zich daarom maar bij het politiebureau.
Hij bekende de diefstal van een rugzak en drie elektrische fietsen. Thuis wachtte er niemand op hem en in de cel zou tenminste niet alleen zijn (in de meeste Chinese cellen is dat inderdaad bepaald niet het geval).
Misschien kan hij daar nog wat leren; de politie trof de drie fietsen bij hem thuis aan, omdat de dief niet wist hoe hij ze te gelde moest maken.
Een 68-jarige man in Bikou krijgt 400.000 yuan (60.000 euro) schadevergoeding omdat een panda hem heeft gebeten. Op 1 maart vorig jaar vertoonde de wilde reuzenpanda zich in het dorp. Guan Quanzhi probeerde hem te verjagen, maar daar voelde de panda niets voor en zette zijn tanden in het onderbeen van de man. Het scheen- en spaakbeen van Guan verbrijzelde daarbij en ook scheurden enkele aders.
Guan eiste schadevergoeding van het Gansu Baishuijiang nationale park, waar de panda's leven, om de medische kosten te kunnen betalen. Maar de natuurbeschermers wilden daar niets van weten en hielden hun poot stijf. Het is voor het eerst dat een Chinese rechter de overheid opdraagt een persoon schadeloos te stellen die door een wild dier is aangevallen.
Waar hadden Chinese internetgebruikers het over deze week? Over een vermoeide leerling die de politie belde met klachten over de militaire training die hij onderging natuurlijk.
Chinese jongens in het middelbaar en hoger onderwijs krijgen jaarlijks twee weken militaire training. Meestal een week aan het begin van het schooljaar en een week in oktober. Het stelt allemaal niet zoveel voor; een duurloop hier, een stormbaan daar, een beetje opdrukken en een stukje marcheren. Spannende dingen als schieten of een tank besturen zit er niet in.
Maar in Nanjing was een leerling zo afgemat, dat hij de politie op zijn instructeur wilde afsturen. Die wilde namelijk niet luisteren. Veel internetgebruikers maken zich vrolijk over de uitgeputte jongeman, een enkeling maakt zich boos over de jeugd van tegenwoordig. Maar er wordt vooral veel gediscussieerd over het nut van de verplichte training. Houdt de training wel rekening met de verschillen in fysieke conditie van jongeren? En vooral: wat heeft het eigenlijk voor zin de jongens twee weken per jaar af te matten? Een internetgebruiker beziet het van een positieve kant: zo'n weekje training aan het begin van het studiejaar is een prima manier om je klasgenoten te leren kennen. Een soort ontgroening in legergroen dus eigenlijk. Nu nog de meisjes erbij.
Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap