economie cultuur politiek RSS

'Oeigoerse terroristen kregen training in Syrië'

Oeigoerse moslimextremisten die in Syrië hebben gevochten zouden verantwoordelijk zijn voor de aanval, vorige week woensdag, op overheidsgebouwen in Lukqun waarbij zij 24 mensen hebben gedood. Dat meldt Global Times op autoriteit van Chinese veiligheidsdiensten.

Volgens staatskrant Global Times zijn sinds 2012 Oeigoerse separatisten via Turkije naar Syrië gegaan om daar aan de zijde van de Syrische oppositie te vechten tegen regeringstroepen. De separatisten zouden door moslimrebellen zijn getraind en sinds kort zijn teruggekeerd in China.

Volgens het artikel zou afgelopen week een separatist zijn gearresteerd, Maimaiti Aili, die heeft bekend in Syrië te hebben gevochten. De man zou strijden voor afscheiding van China en de vorming van een eigen staat Oost-Turkestan.

 

Buitenlandse bemoeienis

Chinese autoriteiten verwijzen bij gewelddadigheden in Xinjiang al snel naar buitenlandse invloeden, om te benadrukken dat onrust door externe oorzaken wordt aangewakkerd. Het is voor het eerst dat Syrische opstandelingen in deze context worden genoemd. Syrië is een bondgenoot van China.

Maar onmogelijk is het niet. Oeigoeren hebben eerder geparticipeerd in gewelddadige conflicten in het buitenland, zoals in Tsjetsjenië en Afghanistan.

 

Verspreiders van geruchten gedetineerd

Inmiddels heeft de politie in de provincie Xinjiang 19 mensen aangehouden die via internet en sms valse geruchten hebben verspreid. Zij zouden informatie hebben verstuurd dat er in de provincie Xinjiang meer gewelddadige aanvallen hadden plaatsgevonden of zouden plaatshebben en over ontsnapte gevangen die dood en verderf zouden zaaien. Ook zou iemand hebben gemeld dat de aanvallers in Lukqun waren gekleed in zwarte t-shirts met een afbeelding van een halve maan en een ster; een verwijzing naar de afbeelding op de (blauwe) seperatistische vlag van Oost-Turkestan. Volgens de politie zorgt de verspreiding van geruchten voor minstens zoveel onrust als gewelddadige incidenten zelf. De daders worden enkele dagen administratief gedetineerd; de politie kan die maatregel opleggen zonder tussenkomst van een rechter.

Op het Chinese internet en op Weibo zijn zoekwoorden geblokkeerd die met etnisch geweld in Xinjiang te maken hebben. De autoriteiten willen doorgaans graag laten zien dat het extremisten hard aanpakt, maar blijkbaar vreest men voor etnische spanningen.

maandag 1 juli 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Xinjiang voert veiligheidsmaatregelen op
Opnieuw geweld Xinjiang: 27 doden
Elf Oeigoeren in cel voor religieus extremisme

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder