'Verdwenen Panchen Lama wil niet worden gestoord'
De in 1995 verdwenen Panchen Lama leeft en is een gezonde jongeman die een normaal leven leidt. Dat zegt een hoge ambtenaar in Tibet.
Zeer zelden meldt de overheid iets over het lot van Gendun Choekyi Nyima, die twintig jaar geleden nadat hij als Panchen Lama werd aangewezen door de Chinese autoriteiten werd meegenomen. Maar zondag meldde Norbu Dunzhub, lid van het verenigd front in Tibet, dat 'het kind dat u Panchen Lama noemt een opleiding volgt, een normaal leven leidt, gezond opgroeit en niet wil worden gestoord'.
In 1995 wees de Dalai Lama Gendun Choekyi Nyima aan als de elfde reïncarnatie van de Panchen Lama, de een na hoogste monnik in het Tibetaans boeddhisme. Volgens de Chinese overheid was het aanwijzen illegaal, omdat toestemming van de overheid ontbrak. De toen zesjarige jongen en zijn ouders werden gedetineerd en er werd niets meer van hen vernomen. De overheid wees een ander jongetje aan als de 'echte' Panchen Lama, hoewel hij door veel Tibetanen als foplama wordt beschouwd die meer tijd in Beijing dan in Tibet doorbrengt.
Rechten
Dunzhub herhaalde dat de aanwijzing door de Dalai Lama 'historische gewoontes negeerde en religieuze riltuelen vernietigde'. "Het aanwijzen gebeurde zonder toestemming. Het was illegaal en ongeldig."
Hoewel atheïstisch wil de partij religieuze groepen in China controleren. De staat heeft regels opgesteld omtrent het aanwijzen van reïncarnaties van hoge Tibetaanse monnikken. “Ongeacht wat de Dalai Lama zegt of doet, de rechten van centrale overheid betreffende reïncarnatie kunnen niet worden ontkend", aldus Dunzhub.
Gouden eeuw
Zondag publiceerde China het jaarlijkse witboek over Tibet. Volgens de opstellers bevindt Tibet zich momenteel in een 'gouden eeuw'. Sinds de Chinezen het er voor het zeggen hebben is Tibet veranderd van een achtergestelde en feodale maatschappij in een moderne, welvarende samenleving.
De economie van Tibet bedraagt 92,1 miljard yuan (13,8 miljard euro); 281 keer zoveel als in 1965. Volgens het witboek worden cultuur en religie van de Tibetanen zorgvuldig beschermd. Zoals ieder jaar maakt het witboek gehakt van de Dalai Lama 'en zijn kliek', die een onfhankelijke staat zouden nastreven 'in strijd met de belangen van alle etnische groepen in Tibet'.
Bevrijding
Deze week viert de Chinese overheid de 50ste verjaardag van de autonome regio Tibet. Een 65-koppige delegatie van de centrale overheid is maandag in Lhasa aangekomen om de festiviteiten bij te wonen.
In 1950 werd het Tibetaanse leger onder de voet gelopen door Chinese troepen, door China consequent bevrijding genoemd. De Tibetaanse regering en de Dalai Lama besloten in eerste instantie met de Chinezen samen te werken, maar weken in 1959 uit naar India. Daarna werd in 1965 besloten van Tibet een autonome regio te maken, met aparte regels voor het behoud van cultuur, taal en religie.
Gerelateerde personen:
Panchen LamaGerelateerde onderwerpen:
China vindt dat Dalai Lama 'illusies' beter kan opgeven'Reïncarnatie Dalai Lama is staatszaak'
'China zet Tibetaanse schrijver vast'