Li: 'geen harde landing voor Chinese economie'
Ondanks economische tegenwind en diepgewortelde problemen is de basis van de Chinese economie gezond. De overheid is bezig structurele risico's te beperken, zodat een economische ineenstorting onwaarschijnlijk is, zei premier Li Keqiang woensdag in Dalian.
Alles in onder controle, de Chinese economie kan wel tegen een stootje en de bestaande groeidoelstellingen worden dit jaar gewoon gehaald. Met die woorden probeerde Li woensdag de financiële markten gerust te stellen. "Als er tekenen zijn dat onze economie afglijdt, beschikken we over voldoende mogelijkheden om daarmee om te gaan."
Li beloofde meer maatregelen om binnenlandse consumptie te stimuleren. Hij zei ook dat China niet streeft naar een kunstmatig lage yuan. Dit is noch in lijn met het beleid van de Chinese regering om van de yuan een internationaal vrij verhandelbare munt te maken, noch in het belang van Chinese bedrijven die langlopende contracten in het buitenland sluiten. Li wees erop dat de yuan ondanks een recente devaluatie in twee jaar tijd 15 procent duurder is geworden ten opzichte van de dollar.
Diepgewortelde problemen
Li sprak woensdag op de zomerconferentie van het World Economic Forum in Dalian voor een gezelschap van internationale beleidsmakers, ondernemers en economen. Hij erkende dat China met problemen kampt: "China is een economie die is verweven met de internationale markt. Bij een lage groei van de wereldeconomie zal China daardoor geraakt worden. Bovendien zijn diepgewortelde problemen die over de jaren zijn ontstaan zichtbaar geworden."
Desondanks verwacht Li dat de Chinese overheid met economische hervormingen de structurele risico's kan neutraliseren. De premier benadrukte dat China ondanks een lager groeitempo nog altijd goed is voor 30 procent van de wereldwijde economische groei in het eerste halfjaar. Hij wees erop dat retailverkopen en salarissen in China sneller groeien dan 7 procent. "Ik heb herhaaldelijk gezegd dat een lager of juist hoger groeitempo alleen aanvaardbaar is, zolang er voldoende werkgelegenheid is, de inkomens geleidelijk stijgen en het milieu schoner wordt."
Beurskrach
Voor het eerst sprak Li ook over de Chinese beurskrach. Hij verdedigde het ingrijpen van de Chinese overheid om de koersval te stuiten. Hij zei dat de genomen maatregelen 'succesvol zijn geweest' noemde het overheidsingrijpen 'normale praktijk' in de wereld, maar zei ook dat ze 'niet bedoeld zijn om de markt te verzwakken of te vervangen'.
Gerelateerde personen:
Li KeqiangGerelateerde onderwerpen:
Buitenlandse handel raakt verder in het slopZhou: 'Financiƫle markten China komen tot rust'
China verlaagt rentevoet