VS en China bespreken internetveiligheid
De Amerikaanse en Chinese overheid hebben een 'belangrijke overeenstemming' bereikt over hacken en economische spionage. Dat zegt de Chinese delegatieleider aan het einde van een gespreksronde in Washington.
Vier dagen lang vergaderden Amerikaanse en Chinese afgevaardigden over een van de gevoeligste punten in de bilaterale relatie: cyberspionage. De gesprekken waren 'eerlijk en open' geweest, zei de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Susan Rice zaterdag na afloop.
De Chinese delegatieleider Meng Jianzhu (foto), secretaris van de centrale commissie voor politieke en juridische zaken van de communistische partij, sprak zelfs van overeenstemming: "China's standpunt is dat het hacken en het online stelen van bedrijfsgeheimen resoluut afkeurt." Meng zei dat hackers die vanuit China opereren zullen worden gestraft en dat beide landen het eens zijn dat samenwerken noodzakelijk is om internetspionage te bestrijden.
Sancties
De VS beschuldigen China regelmatig van cyberspionage. China ontkent dat stelselmatig en zegt dat het zelf slachtoffer is van Amerikaanse hackers. De Amerikaanse president Barack Obama zei vrijdag dat cyberaanvallen uit China 'onacceptabel' zijn. Hij dreigde met economische sancties tegen Chinese bedrijven die zich er schuldig aan maken. "Er komt een punt dat we dit een belangrijke bedreiging voor onze nationale veiligheid beschouwen en het als zodanig behandelen", zei Obama.
De Amerikaanse president ontvangt einde van deze maand zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping voor een staatsbezoek. De vierdaagse conferentie was niet bedoeld om het onderwerp cyberspionage op te lossen, maar om een begin van overeenstemming te bereiken voordat dit onderwerp het staatsbezoek zal overvleugelen.
Gerelateerde personen:
Xi JinpingGerelateerde onderwerpen:
VS vermoeden tweede cyberinbraak door ChinaChina weer boos over beschuldigingen cyberspionage
'VS miskennen China's strijd tegen cybercrime'