VS levert corruptieverdachte uit aan China
De Amerikaanse regering heeft Wang Jinjun aan China uitgeleverd. Het is voor het eerst dat de VS een corruptieverdachte naar de Volksrepubliek terugstuurt.
Na veertien jaar is Wang Jinjun terug in China. De voormalige zakenman wordt daar verdacht van corruptie en omkoping. Hij vluchtte in 2001 naar de Verenigde Staten, maar is volgens de disciplinecommissie van de communistische partij vrijdag uitgeleverd.
De VS en China hebben geen uitleveringsverdrag, maar het staat landen vrij om in individuele gevallen toch tot uitzetting te besluiten. De Amerikaanse regering stelt daarbij meestal als voorwaarde dat een verdachte na terugkeer een eerlijk proces krijgt, niet zal worden gemarteld of anderzins aan geweld wordt onderworpen.
Top-100
Wangs naam stond op de lijst van China's honderd meest gezochte personen in het buitenland die in april is gepubliceerd. Onder de naam Operatie Vossenjacht probeert China corruptieverdachten in het buitenland op te sporen, hen uit te laten leveren en het onrechtmatig verkregen kapitaal terug te vorderen. Sinds het begin van de actie in juli 2014 zijn al meer dan 900 verdachten achterhaald en naar de Volksrepubliek teruggebracht.
Op de lijst van China's meest gezochte criminelen staan 40 personen die zich in de VS zouden bevinden. China had veel kritiek op de Amerikaanse regering, die tot nu toe geen corruptieverdachten heeft uitgeleverd. Dat dit nu toch gebeurt is een belangrijke beleidswijziging.
Diplomatieke ruil
De uitlevering vond plaats een week voordat president Xi Jinping een staatsbezoek aan de VS zal brengen. Mogelijk is er zelfs sprake van een ruil; maandag werd Guo Yushan door de Chinese overheid vrijgelaten. De VS ijvert al enige tijd voor de vrijlating van de oprichter van een progressieve denktank.
In augustus zou de Amerikaanse overheid bij China protest hebben aangetekend tegen activiteiten van Chinese opsporingsambtenaren. Volgens de New York Times zijn meerdere malen medewerkers van het bureau voor publieke veiligheid op toeristen- of zakenvisa naar de VS gereisd, om daar uitgeweken verdachten van corruptie onder druk te zetten om 'vrijwillig' naar China terug te keren. De krant noemt één concreet geval: Ling Wancheng. In 2014 week hij uit naar de VS, nadat zijn broer, Ling Jihua, van corruptie werd beschuldigd. Ling Jihua was jarenlang de rechterhand van de vorige president Hu Jintao.
Gerelateerde personen:
Hu JintaoXi Jinping
Gerelateerde onderwerpen:
'Chinese vossenjacht op Amerikaanse bodem'VS overweegt uitlevering 'Hollandse' vos
Vossenjacht levert opnieuw 100 aanhoudingen op