Thaise politie denkt aanslagpleger te hebben gevonden
De Thaise politie houdt Adem Karadag verantwoordelijk voor het plaatsen van een bom die aan twintig mensen het leven heeft gekost. Volgens de autoriteiten heeft de man een bekentenis afgelegd.
Adem Karadag (foto) is de 'man in het gele t-shirt', die op bewakingsbeelden is te zien als hij op 17 augustus met een zwarte rugzak de Erawan-tempel binnengaat en vlak voor de explosie zonder weer buitenkomt. De autoriteiten meldden zaterdag dat hij door ooggetuigen is herkend en inmiddels heeft bekend. Hij wordt van acht misdrijven verdacht, onder meer moord met voorbedachte rade.
Karadag werd op 29 augutus aangehouden bij een inval in een appartement in Bangkok. In de woning waar hij werd gearresteerd zijn materialen gevonden om een bom te maken.
Oeigoerse verdachten
De Thaise opsporingsdiensten noemen de verdachte nog steeds Adem Karadag. Maar volgens zijn advocaat gaat het om Bilal Mohammed, een 28-jarige Oeigoer die in Xinjiang is geboren, maar in 2004 naar Turkije is verhuisd en daar de Turkse nationaliteit heeft gerkegen. Volgens zijn raadsman kan hij de aanslag niet hebben gepleegd, omdat zijn cliënt pas op 21 augustus Thailand is binnengekomen.
Een andere verdachte, Yusufu Mieraili, wordt verantwoordelijk gehouden voor het laten ontploffen van de bom met behulp van een mobiele telefoon. Mieraili is een 25-jarige Oeigoer met een Chinees paspoort. Hij werd aangehouden toen hij de Thaise grens met Cambadja wilde oversteken.
Politiek gemotiveerde aanslag
Autorteiten in Thailand spreken elkaar regelmatig tegen en moeten voortdurend informatie over het onderzoek herroepen. Over de man die eerder als het brein van de aanslag werd aangeduid, Abu Dustar Abdulrahman, alias Izan, deed de politie zaterdag geen uitspraken. Izan is een Oeigoer met de Chinese nationaliteit waarvan eerst werd gezegd dat hij het vliegtuig naar Beijing had genomen, maar later werd gemeld dat hij zich in Turkije zou bevinden.
Ook werden geen mededelingen gedaan over het motief van de aanslagplegers. De Thaise politie hield tot nu toe vol dat het om een bende mensensmokkelaars gaat. Zij zouden de bomaanslag hebben gepleegd omdat de Thaise politie het werk van de bende onmogelijk heeft gemaakt. Het lijkt er echter sterk op dat het een politiek gemotiveerde aanslag is, met als mogelijk motief de uitzetting door de Thaise regering van 109 Oeigoeren naar China. De aanslag is vooralsnog niet opgeëist.
Gerelateerde onderwerpen:
Thailand verdenkt nu toch Oeigoeren van bomaanslag'Oeigoeren Thailand waren kanonnenvlees IS'
Thailand stuurt Oeigoeren terug naar China