Plunderaars en bulldozers bedreigen Chinees erfgoed
Georganiseerde bendes van kunstrovers en uitdijende steden vormen een grote bedreiging voor Chinese kunstschatten. De toezichthouder klaagt over gebrek aan middelen en belangstelling bij lokale autoriteiten.
In de afgelopen vijf jaar zijn meer dan 7.000 historische kunstschatten gestolen of vernield. Dat zegt Li Xiaoji, directeur van de staatsadministratie voor cultureel erfgoed maandag in een interview met een krant voor het partijkader.
"Deze criminele activiteiten zijn goed georganiseerd, ze maken gebruik van moderne technologie, veel geweld en stelen op bestelling", aldus Li. Hij zegt dat de omstandigheden waaronder hij zijn werk moet doen 'zeer zwaar' zijn.
Illegale bouwactiviteiten
Minstens zo'n groot probleem is de manier waarop veel lokale autoriteiten met archeologische sites omgaan. "In sommige beschermde gebieden vinden illegale bouwactiviteiten plaats, waarbij historische vindplaatsen worden verstoord en de kunstschatten soms zelf worden beschadigd. Sommige waardevolle vindplaatsen en gebouwen zijn volledig verdwenen onder de bulldozers", aldus Li.
Hij verwijt lagere overheden een gebrek aan belangstelling voor cultureel erfgoed. In vier provincies zijn minder dan tien personen belast met het beschermen van kunstschatten en met name in het westen en Centraal-China is er nauwelijks geld voor bescherming.
Gerelateerde onderwerpen:
Curator vervalst en steelt meer dan 100 kunstwerkenSpelende jongen doet historische vondst
Oudste deel Chinese Muur wordt gerestaureerd