economie cultuur politiek RSS

Dodental aanval op mijnbedrijf bijgesteld tot 50

Dodental aanval op mijnbedrijf bijgesteld tot 50

Een aanval midden september op een mijnbedrijf in Xinjiang heeft niet vijf, maar zeker vijftig dodelijke slachtoffers geëist. Dat meldt Radio Free Asia donderdag op basis van overheidsbronnen.

Op 18 september werd 's ochtends vroeg de Sogan-kolenmijn in Aksu aangevallen. Met messen bewapende aanvallers verrasten de bewakers, vielen de directeurswoning aan en wachtten daarna op de komst van de politie. Volgens eerste berichten werden daarbij vijf agenten gedood.

RFA meldt dat het dodental veel hoger is. De aanvallers hebben ook huisgehouden in de slaapzalen van de mijnwerkers, waarvan de meeste Han-Chinezen zijn. In totaal zijn 50 mensen om het leven gekomen en nog eens evenveel zijn er gewond geraakt.

 

Klopjacht

De zender meldt ook meer details over het bloedige incident: de daders droegen camouflagekleding, waardoor de bewakers van de mijn in eerste instantie dachten met (para)militairen van doen te hebben. Een tweede groep politieagenten die naar de Sogan-mijn was geroepen, zag hun gedode collega's liggen en kon omdraaien voordat ze ook in de val liepen. Enkele agenten zijn in een rivier gesprongen om achtervolgers af te schudden.

Lokale autoriteiten zijn op zoek naar negen voortvluchtigen die zich in de bergen hebben teruggetrokken. De klopjacht verloopt moeizaam, omdat het terrein uitgestrekt en onherbergzaam is. Bovendien moet voorzichtigheid worden betracht, omdat de aanvallers vuurwapens en explosieven hebben buitgemaakt.

 

Separatistisch geweld

Autoriteiten houden extremistische separatisten verantwoordelijk voor de aanval. Eerder werd al gesproken over een 'lang tevoren geplande, goed voorbereide en grootschalige aanval door separatisten op de politie en mijneigenaren'.

Chinese staatsmedia zouden geen aandacht aan de kwestie besteden om onrust onder Han-Chinzen in Xinjiang te voorkomen, aldus RFA. Bovendien wordt in deze periode de 60ste verjaardag van de autonome regio Xinjiang gevierd. De regio met zijn Oeigoerse minderheid is al langer het toneel van geweld, dat voortkomt uit zowel etnische als religieuze spanningen. Een groep moslimextremisten denkt dat Xinjiang beter af is als zelfstandig land en wil zich langs gewelddadige weg afscheiden van China.

donderdag 1 oktober 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Zeker vijf doden bij aanval op kolenmijn Xinjiang
Witboek bewierookt vooruitgang Xinjiang
Thaise politie denkt aanslagpleger te hebben gevonden

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder