economie cultuur politiek RSS

Spermabanken China kunnen vraag niet aan

Een toenemende vraag, maar afnemend aanbod. Chinese spermabanken hebben dringend donoren nodig om wachtlijsten weg te werken.

Een jaar. Zo lang moeten Chinese paren met vruchtbaarheidsproblemen wachten voordat ze aan de beurt zijn voor donorzaad. Volgens Chinese gezondheidsautoriteiten heeft een op de acht paren vruchtbaarheidsproblemen; dat betekent dat 40 miljoen koppels moeite hebben een kind te verwekken.

Twintig jaar geleden was dat nog maar drie procent. Slechte leefgewoontes zoals roken en alcoholconsumptie spelen daarbij een rol, maar kunnen die stijging niet geheel verklaren. "Milieuvervuiling, verontreinigd voedsel en werkgerelateerde stress verkleinen de kans op een succesvolle conceptie en gezonde zwangerschap", zegt Liu Xiaoqun, adjunct-decaan van het Hebei Research Instituut voor Familieplanning in China Daily. "Vijf jaar geleden bezochten iedere dag gemiddeld tien patiënten met vruchtbaarheidsproblemen onze kliniek. Nu zijn dat er wel dertig."

 

Toorn van de voorouders

China's spermaklinieken doen hun best donoren te vinden, maar slagen daar onvoldoende is. Een op de vijf vrijwilligers mag ook echt zijn sperma donoren. Wie veel rookt of drinkt, erfelijke ziektes met zich meedraagt, aan radioactiviteit is blootgesteld of gewoon te weinig zaadcellen produceert wordt uitgesloten. Bovendien mag het zaad van iedere donor voor maximaal vijf ivf-behandelingen worden gebruikt.

Ondanks een hogere vergoeding die kan oplopen tot 5.000 yuan (600 euro), loopt het aantal donoren terug. Volgens sommige Chinezen verstoort donatie de bloedlijn van de familie en wekt dat de toorn van de voorouders op. Bovendien leven er in China veel misverstanden over seks en voortplanting, als gevolg van gebrekkige voorlichting. Sommige Chinezen denken dat masturbatie slecht is voor de gezondheid en dat je er zelfs dood aan kan gaan.

 

Laat de studenten maar komen

Wanhopige echtparen die hun hoop op het enige kind dat is toegestaan zien vervliegen, wenden zich soms tot het illegale circuit. Doktoren helpen het sperma te insemineren, maar soms wordt op internet aangeboden door middel van gemeenschap te donoren. Artsen waarschuwen dan ook voor soa's; bovendien weet men niets over erfelijke aandoeningen van de behulpzame donor.

Desnkundigen dringen aan op verlaging van de minimumleeftijd voor spermadonoren van 22 naar 18 jaar. Studenten vormen nu al de meerderheid van alle donoren. Maar wat echt zou helpen is betere voorlichting over de voor- en nadelen van spermadonatie.

donderdag 4 juli 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Film discussievoer over bevallen in buitenland

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder