Broodje Blogaap: China in het nieuws week 41
Andere verhalen in de media over China waren deze week: de duurste dag van je leven, ruzie over ontwapening en kleine lettertjes met grote gevolgen.
Blogaap zegt: Angela Yeung en Huang Xiaoming gefeliciteerd! Niet zozeer met het feit dat jullie deze week getrouwd zijn, maar vooral met de manier waarop dat is gevierd.
Om alle 600 gasten in één zaal te ontvangen, was het beursgebouw van Shanghai afgehuurd. Bakkers hadden een maand gewerkt aan een 2,5 meter hoge bruidstaart. Tweehonderd bloemisten waren in touw om de zaal te versieren. Chinese media hebben kortom niet overdreven toen ze het over het Huwelijk van de Eeuw hadden.
Voor wie het niet weet: Huang is acteur en Yeung, in China beter bekend als Angelababy, fotomodel.
Een feestje voor de Chinese rijken mag wat kosten. Eerder schreef ik over een zakenman in Qingdao die een vijfsterrenhotel had afgehuurd voor een verjaardagsfeestje voor zijn zeeleeuw.
In Hong Kong is er veel om je druk over te maken, zelfs de brievenbussen. Dat zit zo: Hong Kong is honderd jaar Brits geweest en dat zie je in veel dingen terug: links rijden, dubbeldekkers en ook de karakteristieke ronde brievenbussen.
Sinds Hong Kong in 1997 weer bij China hoort, zijn langzamerhand de meeste van de 1.148 ijzeren brievenbussen vervangen. Maar er staan er nog 59 van voor de overdracht. Gietijzer, niet kapot te krijgen.
Op die oude brievenbussen staat het wapen van de Britse vorst. Zeven brievenbussen zijn zelfs zo oud, dat het wapen van koning George V ze siert. En die is in 1936 overleden, hè. Zo goed worden brievenbussen tegenwoordig niet meer gemaakt.
De posterijen van Hong Kong vinden dat ook. De 59 oude brievenbussen zijn nog te goed om ze te vervangen, maar ze willen wel van die wapens af die aan de koloniale tijd herinneren. Het idee is om met een metalen plaatje die wapens af te dekken.
Dat is sommige inwoners van Hong Kong in het verkeerde keelgat geschoten. Zij beschuldigen het postbedrijf ervan de geschiedenis te willen herschrijven en de Britse invloeden weg te werken. Ze hebben een fanpagina op Facebook geopend met een kaart waarop te zien is waar de 59 bedreigde brievenbussen staan.
Waar hadden Chinezen het deze week over op internet? Over garnalen natuurlijk. Om meer precies te zijn het verhaal van een toerist die in een restaurant in Qingdao een bordje garnalen bestelde voor 38 yuan (5,50 euro). Da's niet veel voor een bord met 40 garnalen.
Dacht hij. Want toen de rekening kwam verslikte hij zich alsnog toen bleek dat het gerecht 1.520 yuan moest kosten (225 euro), want de prijs was per garnaal. Het stond in heeeeele kleine karaktertjes onderaan de menukaart, dus het was zo.
Toen de man weigerde te betalen, dreigde de restauranthouder hem met een stok in elkaar te slaan. De klant belde de politie en die vertelde hem dat hij 2.000 yuan op een totale rekening van 2.700 yuan moest voldoen.
De man plaatste de rekening op sociale media en toen ging het snel. Tienduizenden stuurden het bericht door. Kranten begonnen erover te schrijven en de peperdure garnalen haalden zelfs het journaal.
De autoriteiten in Qingdao wisten toen niet hoe snel ze moesten reageren. De kwestie komt de restauranthouder duur te staan: zijn vergunning is ingetrokken en hij moet 90.000 yuan boete betalen. De ambtenaar die toezicht houdt op het toerisme is ontslagen. Het verhaal vertelt alleen niet of de klant ook zijn geld terugkrijgt.
Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap