Verse afgestudeerden vinden moeilijk een baan
Vorig jaar studeerde een recordaantal van 6,99 miljoen Chinese studenten af aan hun universiteit of hogeschool. Maar nu de economische groei afzwakt, komen ze maar moeilijk aan de slag.
Werken bij de overheid, een staatsbedrijf of een buitenlandse multinational. Dat staat hoog op het verlanglijstje van iedere Chinees die afstudeert. Maar ze moeten hun ambities bijstellen. Slechts een op de drie verse academici hebben inmiddels een baan gevonden; blijkt uit een peiling van marktonderzoeksbureau MyCOS onder 50.000 net afgestudeerden. Bij de vorige lichting had bijna de helft na een half jaar een baan.
Net nu er volgens het ministerie van onderwijs een recordaantal studenten afstudeert, vertraagt het Chinese economische wonder. De tijd is voorbij dat bedrijven stonden te dringen om China's slimste en meest veelbelovende academici op de campus-banenmarkt te werven. De afgelopen jaren vonden twee op de drie afgestudeerden een baan in het oosten van China. Maar juist in de werkplaats van de wereld laat de economische stagnatie zich het eerst voelen.
Van banenmarkt naar banenmarkt
Het idee van een baan bij een MKB-bedrijf waarvan je de naam niet kent of zelf een onderneming starten komt bij veel afgestudeerden niet op. Liever bezoeken ze eindeloos banenmarkten in de grote steden. Maar het aanbod vacatures is laag en recruiters blijven even weg.
China heeft een geweldig onderwijswonder gerealiseerd door hoger onderwijs voor een grote groep toegankelijk te maken. Maar nu de verwachtingen op een glanzende toekomst niet kunnen worden waargemaakt, dreigt sociale onrust. De Chinese overheid doet er dan ook veel aan werkgelegenheid te creëren door de economische groei in het westen van het land te stimuleren en jongeren aan te moedigen ondernemer te worden.
Aansluiting bij de praktijk
Sommigen vragen zich af of het enorme onderwijsapparaat wel voldoende aansluiting heeft bij de praktijk. "Heeft ons land werkelijk zoveel economen en managers nodig?", zegt Tang Min, adjunct-directeur van een non-profitorganisatie voor ondernemers in China Daily. "In plaats van vakken als economie en rechten te doceren, heeft de samenleving dringend behoefte aan het stimuleren van creativiteit en wetenschappelijke verdieping."
Ook Yang Weiguo, adjunct-directeur van het Instituut voor Onderzoek naar Arbeid, ziet een mismatch tussen vraag en aanbod. "China heeft grote vooruitgang geboekt in high tech-sectoren als vliegtuigindustrie en supercomputers. Maar hun gewicht in de totale economie is relatief klein. Het betekent simpel gezegd dat bedrijven helemaal niet zoveel hoogopgeleide krachten nodig hebben."
Gerelateerde onderwerpen:
Negen miljoen scholieren doen vandaag examenChina heeft last van braindrain