'Aanval Chinese hackers op website VN-hof Den Haag'
Volgens een Amerikaans bureau voor internetveiligheid hebben hackers uit China in juli de website van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag aangevallen. Volgens ThreatConnect is software op de site geïnstalleerd om bezoekers te kunnen bespioneren.
Wat was er mis met de website van het VN-hof in Den Haag? Midden juli waren er volgens het Permanente Hof van Arbitrage 'technische problemen', waardoor de site enige tijd offline was. De problemen deden zich voor in de week dat het hof hoorzittingen hield over een klacht die de Filipijnen hebben ingediend over de zeggenschap over de Zuidchinese-Zee.
Volgens het Amerikaanse cyberbeveiligingsbureau ThreatConnect waren hackers uit China bezig malware op de site te installeren. Uit een analyse van de software en de gebruikte methode leidt het bedrijf af dat kwaadwillenden een programma hebben geïnstalleerd op de pagina's die over de Filipijnse klacht en de hoorzitting gaan. Dat meldt persbureau Bloomberg vrijdag.
Snuffelsoftware
Het programma maakt het niet alleen mogelijk om te zien wie de pagina's bezoekt, maar bevat ook software die de computer van de bezoekers infecteert met een meekijkprogramma. Volgens ThreatConnect is het daardoor mogelijk dat de hackers in de computers van diplomaten, advocaten, journalisten en belangstellende burgers kunnen neuzen.
ThreatConnect is een Amerikaans bedrijf gevestigd in Arlington, dat werkt voor grote bedrijven, de Amerikaanse overheid en overheidsinstanties van 'bevriende naties'. In september publiceerde ThreatConnect een rapport over een Chinese groep hackers die zich speciaal richt op cyberspionage in Zuidoost-Azië. Het zou gaan om een afdeling van het Volksbevrijdingsleger met de naam Eenheid 78020.
Arbitragezaak
Twee jaar geleden diende de Filipijnse regering een klacht in bij het Permanente Hof van Arbitrage. China claimt vrijwel alle archipellen en daarom ook de controle van de Zuidchinese Zee. Die claim overlapt met die van andere landen in de regio. De Filipijnen vragen het arbitragehof een uitspraak te doen over het gebruik van zijn exclusieve economische zone.
In juli werd een hoorzitting gehouden over de bevoegdheid van het hof om over deze zaak te oordelen. China is geen procespartij en heeft formeel geen juridisch standpunt ingenomen. Maar eind vorig jaar publiceerde het Chinese ministerie van buitenlandse zaken een uitgebreid document met maar liefst 93 punten over de zaak. Belangrijkste punt van de Chinezen is dat het arbitragehof niet bevoegd is om over territoriale kwesties te oordelen.
Gerelateerde onderwerpen:
Den Haag middelpunt strijd om Zuidchinese-ZeeFilipijnen willen front van regiolanden tegen China
VS vermoeden tweede cyberinbraak door China