economie cultuur politiek RSS

'Extra investeringen infrastructuur noodzakelijk'

'Extra investeringen infrastructuur noodzakelijk'

Extra geld voor infrastructurele projecten zijn noodzakelijk om het steeds langzamer draaiende vliegwiel van China's economie opnieuw een zetje te geven. Dat zegt een hoge Chinese overheidsadviseur zondag.

Het versneld uitvoeren van geplande infrastructurele werken zijn de manier om de economische groei rond de zeven procent te houden. Dat zegt  Yu Bin, hoofdeconoom van het onderzoekscentrum van het Chinese kabinet. Hij wil de bouw van 172 waterkrachtprojecten, de verbetering van 53 miljoen hectare landbouwgrond en de aanleg van provinciale wegen versneld uit laten voeren.

"Een relatief grote groei van investeringen in infrastructuur is de sleutel om de economische groei op peil te houden", aldus Yu zondag in het economisch dagblad. Daarvoor is het noodzakelijk dat de centrale bank de kosten van geld lenen verder omlaag brengt (lees: de rente verlaagt).

 

Stimuleringspakket

Yu's adviezen gaan vooraf aan een week waarin de Chinese overheid economische data over de eerste drie kwartalen van dit jaar zal publiceren. Naar verwachting zullen die laten zien dat de Chinese economische groei achterblijft bij de doelstellingen. Economen houden daarom rekening met een pakket stimuleringsmaatregelen om de groeimotor weer aan de praat te krijgen.

Investeringen in infrastructuur is altijd een belangrijke pijler onder de Chinese groei geweest, naast export en binnenlandse consumptie. De buitenlandse vraag naar made in China staat als gevolg van de economische crisis in belangrijke afzetmarkten al jaren onder druk en ook de Chinese consument spendeert minder dan verwacht.

 

Schuldenlast

Dan blijven extra investeringen in de infrastructuur eigenlijk als een van de weinige middelen over waarmee de Chinese beleidsmakers aan de knoppen kunnen draaien. China probeerde de afgelopen tijd de kraan met geld voor extra infrastructuur juist dicht te draaien, om de oplopende schuldenlast van de overheid binnen de perken te houden. Bovendien staat het rendement van investeringen onder druk, waardoor leningen niet kunnen worden terugbetaald.

Wel versoepelde het de regels voor de private sector om in infrastructurele projecten te investeren. Vorige maand nog publiceerde het ministerie van financiën een lijst met 206 publiekprivate projecten met een totale waarde van 659 miljard yuan  (bijna 100 miljard euro). Ook initieerde het ministerie een investeringsfonds dat 180 miljard yuan (25 miljard euro) moet ophalen bij Chinese banken en institutionele beleggers voor de aanleg van nieuwe infrastructuur.

zondag 18 oktober 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Buitenlandse handel opnieuw in de min
IMF: 6,8 procent groei voor Chinese economie
Li: 'geen harde landing voor Chinese economie'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder