economie cultuur politiek RSS

President Xi wacht rode-loperbehandeling in Londen

De Chinese president Xi Jinping en zijn vrouw Peng Liyuan brengen deze week een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. De Britse regering zet alles op alles om China's beste partner in het westen te worden.

De Chinese leider arriveert maandag in Londen, maar het staatsbezoek begint officieel pas na een gezonde nachtrust op dinsdag. Met hem komt een grote handelsdelegatie mee, bestaande uit vertegenwoordigers van 150 verschillende bedrijven.

Economische samenwerking staat dan ook bovenaan de agenda. De Britse regering zet zwaar in de handelsdiplomatie. Minister van financiën George Osborne heeft aan de vooravond van het staatsbezoek gezegd dat hij een 'gouden decennium' verwacht als beide landen samenwerken. Groot-Brittannië heeft de ambitie om China's beste partner in het westen te worden.

 

Rode loper

De Britten pakken groots uit met het staatsbezoek en zetten daarbij de hele koninklijke familie in. Dinsdag begint met een ceremoniële ontvangst door een erewacht in aanwezigheid van prins Charles en Camilla. Daarna gaat het per koets naar Buckingham Palace voor een informele lunch met koningin Elizabeth. 's Middags spreekt Xi het parlement toe en dan is het alweer tijd voor het staatsbanket op Buckingham Palace. Xi en Peng logeren daar ook.

Woensdag staat in het teken van politieke besprekingen met Osborne en premier David Cameron. Daartussen ontmoet Xi prins William en prinses Kate. 's Avonds is er een banket op uitnodiging van de burgemeester van Londen Boris Johnson. Daar zal Xi een tweede rede houden, waarschijnlijk over Chinees-Britse samenwerking in de financiële sector. Donderdag is er een bedrijfsbezoek in de ruimtevaartsector en ontvangst door Cameron op het buitenverblijf Chequers. De laatste dag wordt in Manchester doorgebracht, met onder meer een bezoek aan een voetbalwedstrijd van Manchester City.

 

People before profit

De rode-loperbehandeling die Xi ten deel valt, heeft in Engeland ook tot kritiek geleid. Het kabinet wordt verweten dat het handelsbelangen boven mensenrechten stelt. Die discussie werd verder gevoed door de Chinese ambassadeur in Londen, Liu Xiaoming, die in een interview heeft gezegd dat president Xi komt om zaken te doen en niet is gediend van 'megafoondiplomatie'.

Tijdens het bezoek staan meerdere demonstraties van mensenrechtenorganisaties en Tibetanen gepland. Tenminste één man heeft gezegd dat hij president Xi rechtstreeks op de mensenrechten-situatie in China aan zal spreken: Jeremy Corbyn. Om te voorkomen dat hij dat tijdens het staatsbanket zal doen, is dinsdagmiddag een korte privé-ontmoeting met de Labourleider ingelast.

 

Gouden tijd

President Xi heeft voorafgaand aan het bezoek een geschreven interview aan Reuters gegeven. Daarin prijst hij de Britten voor hun 'visionaire en strategische keuze' om China's beste partner in het westen te willen worden. Ook herhaalt hij Osbornes woorden dat een 'gouden tijd' in het vooruitzicht ligt.

Xi zegt dat hij zich realiseert dat sommige Britten hun bedenkingen hebben bij China. Volgens de president kunnen meningsverschillen alleen worden opgelost door samen te werken: "Wat ik wil benadrukken dat in deze tijd geen land vooruitgang na kan streven met zijn deuren gesloten."

 

De integrale tekst van het Reuters-interview staat onder meer op de site van Xinhua.

maandag 19 oktober 2015

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Peng Liyuan

Gerelateerde onderwerpen:

Britse minister op bezoek in Xinjiang
Britten krijgen Chinese kernreactor
Chinese kerncentrale en snelle trein voor VK

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder