economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 43

Andere verhalen in de media over China waren deze week: creatieve afpersers, gevaar op de weg en een duur paspoort.

In corruptie gaat een hoop geld om en betrokkenen praten er liever niet over. Dat inspireerde vier inwoners van Heilongjiang tot een geraffineerd plan. Ze investeerden 200.000 yuan (30.000 euro) om een detentiecentrum na te bouwen.

De bedoeling was om overheidsfunctionarissen van de straat te plukken, naar hun detentiecentrum te brengen en hen daar te verhoren. Zo gauw ze beet hadden, viel er uiteraard best iets te regelen om de corruptie onder de pet te houden.

Gek genoeg is dat helemaal geen onwaarschijnlijk plan in een land waar corruptie epidemische vormen heeft aangenomen, alles met geld valt te regelen en potentiële slachtoffers ook niet precies weten hoe een detentiecentrum er uitziet.

Maar het ging eigenlijk al direct mis voordat het plan goed en wel van de grond kwam. Het viertal werd gearresteerd en het verhoorcentrum ontmanteld.

 

Jaarlijks komen er op de Chinese wegen 63.000 mensen om het leven. Althans, dat blijkt uit cijfers van het nationale statistiekbureau. Maar eigenlijk weet iedereen dat het werkelijke getal veel hoger moet zijn, omdat er geen goede registratie van verkeersongelukken is.

Uit nieuw onderzoek van de wereldgezondheidsorganisatie WHO blijkt nu dat het aantal verkeersdoden waarschijnlijk meer dan vier keer zo hoog is: 261.000. Daarmee sterven nergens in de wereld meer mensen in het verkeer dan in China.

Opvallend is dat slechts 19 procent van de verkeersdoden in een auto zat. Het zijn vooral de zwakkere verkeersdeelnemers als motor- en scooterrijders die kwetsbaar zijn. De meeste risico's lopen voetgangers: een op de vier verkeersdoden in China maakte geen gebruik van een voertuig.

 

Het begon als een positief bericht: de Taiwanese luchtvaartmaatschappij China Airlines meldde afgelopen week dat een passagiere aan boord was bevallen van een gezonde dochter. De vrouw was op weg van Taipei naar Los Angeles toen de baby zich aankondigde.

Het verhaal kwam al in een ander daglicht te staan toen één van de stewardessen die bij de bevalling assisteerde op Facebook meldde dat de moeder uit alle macht probeerde de bevalling te vertragen. "Zijn we al in het luchtruim van de VS?", bleef ze vragen.

Vrijdag bemoeide de Taiwanese overheid zich ermee. De minister van transport kondigde aan dat de vrouw de rekening tegemoet kan zien van het uitwijken van de vlucht en een noodlanding in Anchorage, Alaska. De aanstaande moeder had namelijk verzwegen dat ze 36 weken zwanger was toen ze aan boord ging. Volgens Taiwanese luchtvaartregels mag er vanaf de 32ste week van de zwangerschap niet meer worden gevlogen.

De vrouw heeft overigens wel haar zin: de pasgeboren baby kreeg in Alaska het Amerikaans staatsburgerschap.

 

Het staatsbezoek van president Xi Jinping aan het Verenigd Koninkrijk heeft veel mooie plaatjes opgeleverd. Ook goed nieuws voor een inwoner van Pingliang. Hij bouwde acht jaar geleden al een kopie van de Britse Diamond Jubilee State Coach waarin Xi en zijn echtgenote in Londen een ritje maakten. Hij heeft een aardige bijverdienste door de koets te verhuren voor feesten en partijen en verwacht hernieuwde belangstelling voor zijn gouden koets.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 23 oktober 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 42

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder