Tien belangrijkste beslissingen van het vijfde plenum
De top van communistische partij van China heeft deze week ingestemd met een serie economische en sociale hervormingen die zijn samengebracht in een nieuw vijfjarenplan. Hoewel details ontbreken, geeft een donderdagavond uitgebracht communiqué wel inzicht welk beleid China de komende jaren voorstaat.
1 Eenkindpolitiek wordt tweekindbeleid: het grote nieuws van het vijfde plenum is dat de gehate gezinsplanningsregels worden verruimd. Alle Chinese ouders mogen een aanvraag indienen voor een tweede kind.
2 gemiddeld hoge economische groei: de Chinese overheid zet niet langer in op een zo hoog mogelijke groei ten koste van alles. In plaats daarvan komt er een gemiddeld hoge groei in de periode 2016-2020. Hoeveel die 'duurzame groei' precies bedraagt is niet bekend gemaakt. Maar om de eeuwdoelstellingen te behalen (een verdubbeling van bruto nationaal product en de gemiddelde lonen in 2020 ten opzichte van 2010) is volgens analisten een groei van rond de 6,5 procent noodzakelijk. Buitenlandse investeringen in China moeten worden aangemoedigd, door duidelijker regels en meer rechtszekerheid.
3 armoedebestrijding: er komt extra budget voor relatief arme provincies en steden. Dat geld moet worden gebruikt om de armste vrouwen, kinderen en ouderen te ondersteunen.
4 doorleren na je 15e: de overheid gaat Chinese kinderen stimuleren langer op school te blijven dan de verplichte negen jaar. Om dat mogelijk te maken vervalt het schoolgeld voor kinderen uit arme gezinnen.
5 ziektekostenverzekering voor iedereen: de overheid stort extra geld in de sociale-verzekeringsfondsen. Het geld is bedoeld voor uitbreiding van de dekking bij ernstige ziektes. Nu valt ongeveer de helft van de Chinese bevolking onder deze verzekering. De bedoeling is dat alle Chinese burgers er onder gaan vallen.
6 milieubescherming: er komen nieuwe regels die milieuvervuiling moeten tegengaan. Maar het belangrijkste besluit is wel dat provincies beter moeten gaan toezien op de handhaving van de regels. Nu is dat naar lokaal niveau gedecentraliseerd en daar wordt met de regels weleens een loopje genomen.
7 betere gezondheidszorg: er komen standaarden voor de medische zorg, zodat ziekenhuizen en klinieken op het platteland dezelfde zorgkwaliteit gaan bieden als die in de grote stad. Ook worden nieuwe regels voor voedselveiligheid aangekondigd.
8 innovatie en ondernemerschap: de regeldruk voor kleine en beginnende bedrijven wordt minder. Op die manier hoopt de overheid het particuliere ondernemerschap te stimuleren. Deze sector is steeds belangrijker voor de werkgelegenheid en economische groei. Er komt beleid om innovatie te stimuleren, zodat de Chinese industrie moderniseert en beter kan concurreren met industrienaties als Duitsland, Japan, Korea en de VS.
9 minder prijsbeleid: de overheid zal minder prijzen centraal vaststellen en dat vaker aan de markt overlaten. De rol van staatsbeleggings- en investeringsfondsen zal worden gemoderniseerd. Het toezicht op de financiële markten wordt herzien (lees: strenger, maar naar moderne inzichten). Ook wordt een belastingherziening aangekondigd.
10 anti-corruptie: de partij beloofde de strijd tegen corruptie voort te zetten en verder te intensiveren.
Het plenum is de jaarvergadering van de top van de communistische partij. Vier dagen lang vergaderen de leden van het centraal comité en hun plaatsvervangers over het beleid. Tijdens het vijfde plenum van iedere zittingsperiode wordt een vijfjarenplan vastgesteld.
Anders dan vroeger is dat niet meer een gedetailleerde lijst productiedoelstellingen, maar een beleidsstuk dat de ambities van de Volksrepubliek aangeeft. In de komende maanden gaan ministeries en hun adviesorganen die ambities omzetten in concrete beleidsvoorstellen. In maart worden meer details bekend, als het Chinese parlement bij elkaar komt om nieuwe wetten aan te nemen.
staatsbedrijven
Ik heb de volgorde van deze tien punten aangehouden zoals het Volksdagblad ze vrijdag heeft gepubliceerd, omdat dit de prioriteit aangeeft van hoe de Chinese leiders de resultaten aan de buitenwereld willen presenteren.
Opvallend genoeg ontbreken voorstellen over de rol van staatsondernemingen. Het is echter onwaarschijnlijk dat daar de afgelopen dagen niet over is gesproken. Het lijkt te wijzen op het ontbreken van concensus over hervormingen van deze omvangrijke staatssector.
Gerelateerde onderwerpen:
Na 36 jaar einde aan eenkindpolitiekPolitieke top China bijeen voor vijfjarenplan
Centrale bank verlaagt rente; optimistisch over groei