Hoofdredacteur onder vuur na kritiek op overheid
Hoofdredacteur Zhao Xinwei van een krant in Xinjiang is ontslagen en uit de partij gezet onder meer wegens het in twijfel trekken van overheidsbeleid. Hij is het eerste slachtoffer van nieuwe regels die 'ongebaseerde kritiek' op de partij en de overheid tegen moet gaan.
Zhao moest in mei terugtreden als hoofdredacteur van Xinjiang Daily, op beschuldiging van corruptie, verduistering en machtsmisbruik. Maandag melden Chinese staatsmedia niet alleen dat hij daarvoor zal worden vervolgd, maar ook dat daar een nieuwe beschuldiging is bijgekomen: het onjuist ter discussie stellen van overheidsbeleid in de onrustige regio Xinjiang.
Zhao's 'woorden en daden zijn niet in overeenstemming met die van het centrale en regionale partij', aldus een verklaring van de disciplinaire commissie van de communistische partij. En hij heeft 'publiekelijk opmerkingen gemaakt' die in tegenspraak zijn met het beleid betreffende de bestrijding van separatisme, terrorisme en religieus extremisme. Zhao werkte sinds 1986 in de autonome regio Xinjiang, eerst als medewerker van de propaganda-afdeling van de partij, sinds 2011 als hoofdredacteur van Xinjiang Daily.
Partijregels
De communistische partij presenteerde vorige maand nieuwe interne regels die 'ongebaseerde kritiek' op de partij en de staat verbiedt. 'Onverantwoord commentaar' op nationaal beleid, alsmede opmerkingen die de natie of partij- en staatsleiders beledigen, de geschiedenis van het land en de partij verkeerd weergeven leiden tot disciplinaire maatregelen.
De regels zijn officieel bedoeld om te waarborgen dat partijleden publiekelijk met één mond spreken. Volgens de partijleiders blijft interne discussie mogelijk. In de praktijk kunnen ze ook worden gebruikt om interne oppositie aan te pakken. De regels worden officieel per 1 januari 2016 effectief, maar blijkbaar worden ze met terugwerkende kracht ook Zhao kwalijk genomen.
Gerelateerde onderwerpen:
Zeker vijf doden bij aanval op kolenmijn XinjiangXi: China staat open voor buitenlandse media
Journalist die corruptie onthulde wordt niet vervolgd