Chinese onderzoekers begrijpen panda's (een beetje)
Chinese wetenschappers in Chengdu zijn er in geslaagd dertien pandageluiden en hun betekenis te onderscheiden. Het is een begin van het begrijpen van een ondoorgrondelijk beest.
Bestuderen we een panda, een vogel, een hond of een schaap? Die vraag stelden een groep Chinese wetenschappers elkaar regelmatig tijdens hun onderzoek naar pandageluiden. Want panda's blijken over een zeer uiteenlopend spectrum van geluiden te beschikken om met elkaar te communiceren.
Na vijf jaar onderzoek in het pandafokcentrum in Chengdu kunnen de onderzoekers dertien basale pandasignalen onderscheiden. Een mannetje dat wil paren maakt een geluid dat het meest op het blaten van een schaap lijkt. Een vrouwtje dat daar wel oren naar heeft, tjilpt als een vogel. Maar dat signaal lijkt weer op de vogelgeluiden die een moederpanda maakt als ze haar jongen zoekt. Panda's die boos zijn of indringers willen afschrikken blaffen als een hond.
Pandarijn
De wetenschappers kunnen drie geluiden onderscheiden die kleine reuzenpanda's maken: koe-koe als ze tevreden zijn, ghie-ghie als ze honger hebben en woo-woo als ze ontevreden zijn. Volgens de onderzoekers is dit het begin om panda's in het wild en gevangenschap beter te begrijpen.
Zhang Hemin, hoofd van het pandafokcentrum in Chengdu, hoopt dat hij een app kan ontwikkelen op basis van stemherkenningstechnologie, waarmee mensen pandageluiden kunnen vertalen.
Gerelateerde onderwerpen:
Goed en slecht nieuws voor China's panda'sMensenrechten en panda's op menu bij staatsbanket
Spel is uit voor paranormale panda