economie cultuur politiek RSS

Opnieuw impasse rond teruggave Boeddhabeeld

De Nederlandse kunstverzamelaar Oscar van Overeem eist twintig miljoen dollar voor de terugkeer van een Boeddhabeeld waarvan China zegt dat het is gestolen. Van Overeem zei eerder dat hij voorlopige overeenstemming had bereikt over teruggave.

Chinese media melden vrijdag dat een prijskaartje van twintig miljoen dollar hangt aan de terugkeer van een eeuwenoude boeddhabeeld. Volgens Van Overeem dekt dat bedrag zijn gemaakte kosten voor aankoop, restauratie en onderzoek.

Volgens het Volksdagblad is Van Overeem van gedachten veranderd, omdat hij eerder had gezegd dat hij bereid was het beeld aan een boeddistische tempel in de provincie Fujian wilde schenken, als zou blijken dat het gestolen was. Chinese autoriteiten houden vol dat het boeddhabeeld met daarin het gemummificeerde lichaam van een monnik in 1995 in Yangchun is ontvreemd.

 

Impasse

Van Overeem heeft altijd gezegd dat het om een gelijkend beeld gaat. Maar dat 'zijn' exemplaar al voor 1995 in het bezit was van de persoon van wie hij de kunstschat in 1996 voor 40.000 gulden heeft gekocht en dat hij daarvoor over de bewijsstukken beschikt. Bovendien zou de boeddha in zijn bezit geen beschadiging aan de linkerhand hebben; het geroofde beeld wel.

Desondanks leek er begin mei een uitweg uit de impasse, toen bekend werd dat voorlopige overeenstemming was bereikt over teruggave. Een onbekende stichting bleek bereid Van Overeem te compenseren voor zijn schade.

 

Diplomatieke druk

De zaak heeft in China veel aandacht gekregen. Bewoners uit Yangchun stuurden een brief aan premier Mark Rutte met het verzoek te bemiddelen. Een groep zakenmannen riep de Nederlandse regering op het beeld in beslag te nemen. En de Chinese ambassade in Den Haag bemoeit zich intensief met de kwestie.

Vorige maand bleek al dat de onderhandelingen moeizaam liepen, toen een groep Chinezen in Amsterdam demonstreerden voor teruggave. Van Overeem zei toen tegen Het Parool dat hij drie simpele eisen heeft gesteld, waaraan moet worden voldaan voordat hij het beeld overdraagt. Waarschijnlijk zit het probleem niet zozeer in het compensatie, alswel in de plek waar het boeddhabeeld naartoe moet. De Chinese autoriteiten willen hem in de Puzhao-tempel in Yangchun plaatsen, de plek waar in 1995 een beeld is gestolen. Van Overeem heeft eerder gezegd dat hij wil dat het beeld terugkeert naar de boeddhistische gemeenschap, niet naar een tempel die in handen is van de Chinese staat.

vrijdag 13 november 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Onderhandelingen over terugkeer Boeddhabeeld
'China moet Boeddhabeeld in Nederland opeisen'
Dorpsbewoners verzoeken Rutte teruggave boeddha

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder