Klaar voor 100 miljoen Chinese toeristen
In 2015 zullen meer dan 100 miljoen Chinezen een buitenlandse vakantiereis maken, verwacht de VN. Naast de bekende foto-Chinezen die in groepjes alle toeristische trekpleisters afgaan, gaat ook een beter opgeleide, welvarende groep op reis.
Vorig jaar spendeerden 83 miljoen Chinese toeristen samen 102 miljard dollar op buitenlandse reizen. Daarmee haalden ze Duitsers en Amerikanen in als economische belangrijkste groep toeristen.
Bestemmingen dichtbij als Zuid-Korea en Hong Kong zijn populair, maar ook rondreizen naar Europa en de VS zijn in opkomst.
Een informatief artikel op de CNN-site onderscheidt twee hoofdgroepen. De traditionele foto-Chinees die op georganiseerde groepsreis in een paar dagen de belangrijkste must sees doet. Hoogtepunt is de foto voor de Eiffeltoren, waarna men tevreden in slaap kan vallen bij de Moulin Rouge. Dit zijn vaak onervaren reizigers, de Engelse taal niet of nauwelijks machtig. Ze zijn vooral met veel en dat maakt ze als groep interessant. De reisbranche anticipeert op hen met aanpassingen die hen een welkom gevoel moet geven; een aangepast ontbijtbuffet, mogelijkheid om thee te zetten op de kamer en eventueel Chinees sprekende medewerkers.
Lekker shoppen
Maar naarmate zich in China een rijke klasse ontwikkelt, is er een tweede groep in opkomst. De hoogopgeleide en welvarende Chinees, met een diepere belangstelling voor het land van bestemming. Men heeft ook het geld om langer en vaker op vakantie te gaan. Deze groep heeft het geld om luxe te verblijven en veel geld stuk te slaan bij het shoppen, van luxe modehuizen tot diamantairs.
Culturele spraakverwarring is er natuurlijk ook. Chinezen voelen zich snel onbegrepen of zelfs gediscrimineerd. In eigen land is men gewend dat met geld alle deuren kunnen worden geopend en men begrijpt soms niet dat dit elders in de wereld anders is. Andersom beschouwen wij dit gedrag soms als arrogant of onopgevoed.
Dat het onderwerp Chinees toerisme de tongen los maakt, merkte CNN ook, want er kwamen zoveel uitgesproken reacties dat men daar weer een artikel over publiceerde.
Bekijk over de (on)mogelijkheden van Chinees toerisme in Amsterdam trouwens ook eens deze aflevering van VPRO Tegenlicht.