economie cultuur politiek RSS

IMF: yuan klaar voor valutamandje trekkingsrechten

Medewerkers van het Internationaal Monetair Fonds hebben een positief advies uitgebracht om de yuan toe te voegen aan vier andere munten die als reservevaluta dienen. IMF-leden beslissen eind deze maand over deze speciale trekkingsrechten.

Het IMF heeft niet langer bezwaren tegen de yuan om als reservemunt voor andere landen te dienen. Stafmedewerkers hebben de leden positief geadviseerd om op 30 november de Chinese munt toe te voegen aan het rijtje dollar, euro, yen en Britse pond die als basis dienen voor zogeheten speciale trekkingsrechten (SDR). Dat heeft IMF-directeur Christine Lagarde vrijdag bekendgemaakt.

Vroeger hielden centrale banken hun reserves aan in goud, later ook in dollars. Op die manier werden de reserves losgekoppeld van de nationale munt, waarvan de waarde soms sterk kon fluctueren. In 1969 introduceerde het IMF de SDR's, waarmee het betalingsverkeer tussen de lidstaten en het fonds plaatsvindt in de fictieve valuta bestaande uit een mix van sterke munten. In de praktijk gingen lidstaten die valuta ook aanhouden als reserve.

 

Vooruitgang

Om als reservemunt van het IMF te kunnen dienen, moet een valuta aan een aantal eisen voldoen. Er moet wereldwijd voldoende met de munt worden afgerekend, er moet internationaal veel in de valuta worden gehandeld en de munt moet vrij verhandelbaar zijn.

In de praktijk voldoet de yuan alleen aan het eerste vereiste. De afgelopen jaren is wel vooruitgang geboekt op de andere twee punten. China heeft verdragen gesloten waardoor andere landen ook in de yuan kunnen handelen. En de koers van de yuan is naar een niveau gebracht die zijn werkelijke waarde heeft bereikt, waarna de bandbreedte waarbinnen de yuan kan worden verhandeld is verruimd. De koers van de yuan wordt echter nog dagelijks door de Chinese centrale bank vastgesteld.

 

Sterke munt

Volgens het IMF-advies is voldoende vooruitgang geboekt om de yuan (of renminbi, munt van het volk zoals die officieel heet) toe te voegen tot het rijtje valuta waarin het IMF zijn betalingsverkeer afhandelt. Het rapport vermeldt dat China noodzakelijke veranderingen in zijn monetaire beleid heeft voltooid of in gang heeft gezet.

Als de 188 IMF-leden op 30 november instemmen met het advies, zal de yuan in september 2016 effectief als reservemunt voor de trekkingsrechten worden ingevoerd. De centrale bank van China verwelkomde het advies zaterdag. De verwachting is dat de yuan dan vaker in het internationale betalingsverkeer zal worden gebruikt, wat gunstig is voor Chinese bedrijven. Bovendien kan de munt sterker worden als meer landen yuans in de kluis leggen als reserves.

zaterdag 14 november 2015


Gerelateerde onderwerpen:

IMF: 6,8 procent groei voor Chinese economie
Centrale bank verdubbelt bandbreedte yuan-koers
Chinese munt 34 procent duurder in acht jaar tijd

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder