Rechtszaak over omstreden boeddhabeeld
Bewoners van Yangchun wenden zich tot de Nederlandse rechter om een verdwenen kunstschat terug te krijgen. Het gaat om een duizend jaar oud boeddhabeeld dat in 1996 uit een tempel is gestolen en dat zich volgens de bewoners in Nederland bevindt.
Een groep bewoners heeft een juridisch team ingeschakeld om de boeddha terug te halen. Zeven juristen willen nog dit jaar een rechtszaak in Nederland aanspannen. Het team staat onder leiding van advocaat Liu Yang, die eerder succesvol roofkunst afkomstig uit het zomerpaleis naar China terug wist te halen.
Liu zei woensdag tegen persbureau Xinhua dat zijn team klaar is met het verzamelen van bewijs en dat hij geen 'gebreken of obstakels' ziet die juridisch succes in de weg staan. Hij wil haast maken met de zaak, omdat de mogelijkheid een voorwerp te claimen volgens Nederlands recht na twintig jaar verjaart. Om in Nederland een rechtszaak te kunnen voeren, werkt Liu samen met een Nederlands advocatenkantoor, waarvan de naam niet wordt genoemd.
Staatszaak
Het gaat allemaal om een boeddhabeeld dat sinds 1996 in bezit is van de Nederlandse kunstverzamelaar Oscar van Overeem. Toen het Drents Museum vorig jaar bekendmaakte dat uit onderzoek was gebleken dat het beeld een mummie van een monnik bevatte, gingen de foto's de wereld over.
Bewoners van Yangchun zagen de foto's ook en herkenden daarin een beeld dat in 1995 uit een tempel in hun dorp was geroofd. Ze schreven een brief aan premier Mark Rutte met het verzoek het beeld te retourneren. Ook de Chinese overheid bemoeit zich met de zaak.
Onderhandelingen
Van Overeem stelt zich op het standpunt dat het niet om het gestolen beeld uit Yangchun kan gaan, omdat de kunstverzamelaar van wie hij het beeld voor 40.000 gulden kocht de boeddha al sinds 1994 in bezit had. Bovendien, zegt Van Overeem, heeft het gestolen boeddhabeeld een beschadiging aan zijn linkerhand, terwijl het beeld in zijn bezit puntgaaf is.
Desondanks toonde hij zich dit voorjaar bereid te onderhandelen over terugkeer van het beeld. In mei meldde Van Overeem dat hij voorlopige overeenstemming had bereikt over terugkeer van het beeld naar een 'grote tempel in de omgeving van Yangchun'. Een niet nader genoemde stichting zou hem schadeloos stellen voor zijn kosten betreffende aankoop, restauratie en onderzoek naar de herkomst van het beeld. Vorige week werd echter duidelijk dat de onderhandelingen een impasse hadden bereikt.
Gerelateerde onderwerpen:
Opnieuw impasse rond teruggave BoeddhabeeldOnderhandelingen over terugkeer Boeddhabeeld
'China moet Boeddhabeeld in Nederland opeisen'