Dadergroep aanval op kolenmijn gedood
Anti-terreureenheden van de Chinese politie hebben in Xinjiang zeventien personen gedood die zich in een grot hadden verschanst. De groep bestaat uit negen verdachten van een bloedige aanslag op een kolenmijn en hun familieleden die zich bij hen hadden gevoegd.
Het ministerie van publieke veiligheid meldde zondag de dood van de zeventien op zijn website, met een verwijzing naar een klopjacht van 56 dagen. Enkele uren later werd het bericht weer verwijderd. Maar overheidsbronnen in Xinjiang bevestigden tegenover de Amerikaanse zender Radio Free Asia dat op vrijdag 13 november de voortvluchtigen zijn omgekomen.
Volgens RFA had de groep zich schuilgehouden in een grot in bergachtig gebied. Om slachtoffers onder de politie te voorkomen, zou ervoor zijn gekozen de grot op te blazen in plaats van deze te bestormen. Onder de doden zijn vier vrouwen en drie kinderen.
Bloedige aanslag
Op 18 september werd 's ochtends vroeg de Sogan-kolenmijn in Aksu aangevallen. Met messen bewapende aanvallers verrasten de bewakers, vielen de directeurswoning aan en wachtten daarna op de komst van de politie. Volgens eerste berichten werden daarbij vijf agenten gedood.
RFA meldde twee weken later dat het dodental veel hoger was. De aanvallers hebben ook huis-gehouden in de slaapzalen van de mijnwerkers, waarvan de meeste Han-Chinezen zijn. In totaal zijn 50 mensen om het leven gekomen en nog eens evenveel zijn er gewond geraakt.
Onrust
Een groep van negen aanvallers was daarna op de vlucht geslagen. De politie ontketende een klopjacht in het onherbergzame gebied rond Aksu. De autoriteiten waren gebeten op hun vangst, omdat bij de aanval ook explosieven waren buitgemaakt. Blijkbaar hebben familieleden zich bij de voortvluchtige groep weten te voegen.
Hoewel lokale autoriteiten de aanval op de mijn en de klopjacht tegenover RFA hebben bevestigd, is er in de Chinese media met geen woord over geschreven. De Chinese overheid is bang dat het bericht over de bloedige aanslag onrust veroorzaakt onder Han-Chinezen die in Xinjiang wonen en werken. Dat zou ook de reden zijn dat het ministerie van publieke veiligheid zijn eigen bericht snel weer heeft verwijderd.
UPDATE - Staatspersbureau Xinhua meldt vrijdag dat niet zeventien, maar 28 personen zijn omgekomen bij de anti-terreuractie in Xinjiang. Volgens het bericht zijn zij omgekomen bij vuurgevechten; er wordt niet gerept over het opblazen van de grot. Eén persoon zou zich hebben overgegeven. Opvallend is dat Xinhua spreekt over 16 slachtoffers die de groep had gemaakt bij de aanval op de kolenmijn. Volgens lokale autoriteiten hadden groepsleden tijdens hun vlucht meerdere malen contact met een extremistische organisatie in het buitenland.
Gerelateerde onderwerpen:
China verhoogt paraatheid na aanslagen ParijsDodental aanval op mijnbedrijf bijgesteld tot 50
Witboek bewierookt vooruitgang Xinjiang