Broodje Blogaap: China in het nieuws week 47
Andere verhalen in de media over China waren deze week: ondergrondse praktijken, stil protest en burgerzaken.
Vaste lezers van deze rubriek herinneren zich waarschijnlijk nog wel de Chinese arts die een illegale rotstuin op het dak van een appartementencomplex liet bouwen. Dat liep natuurlijk in de gaten en de autoriteiten grepen in uit vrees dat het hele flatgebouw onder het gewicht zou bezwijken.
Een andere inwoner van Beijing had daarom een onopvallende methode bedacht om zijn woning uit te breiden. Hij liet een kelder uitgraven onder zijn huis. Om niet teveel op te vallen mochten werklui alleen 's nachts graven en daarbij geen zwaar materieel gebruiken.
En als ik zeg kelder, dan bedoel ik ook kelder. Tien meter diep, bestaande uit drie verdiepingen, in totaal 700 vierkante meter vloeroppervlakte.
De opdrachtgever is eigenaar van een autoverhuurbedrijf en hij had de kelder aan laten leggen als parkeerplek voor honderd auto's. Hoe hij die gebruiksfunctie stil had willen houden voor de buren is niet helemaal duidelijk.
In februari ontstond in Beijing een enorm gat in de grond waarin een compleet huizenblok dreigde te verdwijnen als gevolg van het instorten van een illegale kelder.
De voetbalbond van Hong Kong is dit jaar al beboet omdat supporters door het Chinese volkslied heen floten. Daarom hadden de fans voor de thuiswedstrijd tegen het Chinees elftal een stil protest bedacht: ze hadden massaal t-shirts aan en A4'tjes met alleen het woord 'boe' erop.
Hoe het ook zij: net zoals de uitwedstrijd eindigde het thuisduel in een doelpuntloos gelijkspel. Dat betekent dat de kansen voor de Chinese draken om zich te kwalificeren voor het WK in Rusland ook nul zijn.
En waar hadden Chinezen het deze week over op internet? Onder meer over een meer dan 100 jaar oude villa in Hangzhou, waar zich een McDonald's in heeft gevestigd. Niet alleen is het een bijzonder fraai gebouw, het diende bovendien enige tijd als woning van de zoon van Chiang Kai-shek.
Veel Chinese internetgebruikers vinden het maar niets dat uitgerekend de Amerikaanse burgerbakker zijn intrek neemt op deze bijzondere plaats. Anderen zijn blij dat het pand dat lange tijd leeg stond nu eindelijk een nieuwe functie heeft gekregen. En eerlijk is eerlijk: je kunt niet van iedere plek waar ooit de zoon van een bekende Chinees een paar maanden heeft gewoond een museum maken.
Op Twitter plaats ik regelmatig berichten en foto's over China: #blogaap