economie cultuur politiek RSS

Miss-communicatie: rel om sjerp Taiwan

De Taiwanese Ting Wen-yi is uitgesloten van deelname aan de Miss Earth 2015-verkiezing in Oostenrijk, omdat ze weigert van sjerp te wisselen. Ting kreeg een exemplaar met de tekst Taiwan ROC, maar de organisatoren willen bij nader inzien dat ze een sjerp met de tekst Chinese Taipei draagt.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat is er nu weer aan de hand? Op Sinterklaasavond wordt in Wenen Miss Earth 2015 gekozen. Maar dit weekeinde verdween tijdens een presentatie voor de media een van de negentig kandidaten letterlijk van het toneel. De Taiwanese kandidate Ting Wen-yi zegt dat ze niet meer mee mag doen, omdat ze weigert een sjerp met de tekst Chinese Taipei te dragen.

Op haar Facebook-account schrijft de 23-jarige schone dat ze bij aankomst in Wenen een sjerp met het opschrift Taiwan ROC had ontvangen, maar dat de organisatie later met een nieuwe sjerp op de proppen kwam. Toen ze weigerde te wisselen, werd haar de toegang tot het podium ontzegd en werden geaccrediteerde fotografen verboden haar nog te fotograferen. "Ik heb ze 30.000 keer vertelt dat Taiwan Taiwan is. Ik ben geboren in Taiwan, op mijn sjerp staat Taiwan, ik vertegenwoordig Taiwan en ik ga de naam Taiwan gebruiken ook", schrijft Ting.

 

Drukfout

Zij wijt het incident aan druk van de Chinese autoriteiten op het organisatiecomité. Die verdedigt zich door te zeggen dat er bij de productie van Tings sjerp een 'drukfout' is gemaakt.

Miss Earth wordt sinds 2001 gekozen. In de eerste jaren deed Taiwan mee onder de naam Taiwan ROC. Maar in 2007 veranderden de organisatoren van mening en moest de Taiwanese vertegenwoordiger onder de naam Chinese Taipei meedoen. In het jaar daarna werden de missen van Tibet, Hong Kong en Macao geweigerd en was er nog maar één Chinese kandidate welkom.

 

Gevoeligheden

Het internationale gebruik van de naam Taiwan is gecompliceerd. Het land zelf gebruikt de naam Republiek China. Maar dat is de Chinese regering, die Taiwan als een afvallige provincie beschouwt, een doorn in het oog. De Volksrepubliek beijvert zich ervoor dat andere landen en internationale organisaties Taiwan niet als land erkennen en dat bij internationale evenementen de naam Chinese Taipei wordt gebruikt. Ook probeert China het internationale gebruik van de Taiwanese vlag te voorkomen, omdat deze in Chinese ogen suggereert dat Taiwan een onafhankelijk land is.

Ook in het bedrijfsleven liggen relaties met Taiwan gevoelig. De KLM heeft een dochter-onderneming opgericht om op Taiwan te kunnen vliegen. Op die manier kan het toch landings-rechten op China behouden. De toestellen van KLM Asia voeren een ander logo zonder het gestileerde kroontje.

 

Miss Canada

Ondertussen is er ook een relletje rond de Miss World-verkiezing. Die wordt op 19 december in Hainan gehouden. De Canadese Miss World-kandidate Anastatsia Lin wacht nog steeds op een uitnodiging van de organisatie. Zonder uitnodigingsbrief kan zij geen visum aanvragen om in China te werken.

Lin sprak zich de afgelopen jaren meerdere malen kritisch uit over de mensenrechtensituatie in China. Ook is zij aanhanger van de in China verboden Falun Gong-beweging. Zij vermoedt dat ze daarom niet welkom is bij de miss-verkiezing.

dinsdag 24 november 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Miss Canada komt China niet in
Historische handdruk tussen twee meneren
Taiwan voorlopig niet welkom bij AIIB

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder