economie cultuur politiek RSS

Biotechbedrijf bouwt kloonfabriek in Tianjin

In Tianjin verrijst een faciliteit om op industriële schaal dieren te klonen. Het kloonlab richt zich primair op slachtvee, maar zegt ook andere dieren te gaan klonen.

In het laboratorium zullen vanaf volgend jaar 100.000 embryo's van Japanse koeien worden gekloond. Door gebruik te maken van het DNA van de 'ideale koe' kunnen nakomelingen met dezelfde eigenschappen worden gefokt. Op termijn moet de productie stijgen naar een miljoen embryo's per jaar.

Het kloonlaboratorium is een initiatief van het Chinese BoyaLife en het Zuidkoreaanse Sooam Biotech. Er is een investering van 200 miljoen yuan mee gemoeid (30 miljoen euro). Er wordt ook een genenbank opgezet.

 

Dierenleed

Volgens BoyaLife zal het kloonlab zich ook gaan toeleggen op het klonen van dieren met uitzonderlijke eigenschappen, zoals renpaarden of speurhonden. Zelfs bedreigde dieren kunnen worden gekloond, zoals de reuzenpanda met zijn moeizame voortplanting. "Dit gaat onze wereld en ons leven veranderen. Dit gaat de kwaliteit van ons leven verbeteren", aldus BoyaLife-directeur Xu Xiaochun.

BoyaLife en Sooan zijn niet de eersten die in China op grote schaal embryo's klonen. BGI in Shenzhen kloont al sinds vorig jaar varkensembryo's.

 

Voedselveiligheid

Uit publicaties in Chinese en internationale media wordt niet duidelijk welke techniek het kloonlab gaat gebruiken. Waarschijnlijk gaat het om kerntransplantatie, waarbij kern van een cel van de genetische ouder in vitro wordt ingebracht in een ontkernde eicel, die vervolgens wordt ingebracht in de baarmoeder van een draagmoeder. Deze techniek is niet onomstreden vanwege het dierenleed; het leidt tot veel miskramen en ook geboren dieren vertonen vaak gebreken zoals vergroeiïngen en andere defecten. Door zijn inefficiëntie is de techniek relatief duur en wordt daarom meestal alleen voor fokfee gebruikt, niet voor slachtvee.

Voedselwarenautoriteiten in de Verenigde Staten en Europa vinden dat vlees, melk en andere voedingsmiddelen afkomstig van gekloonde dieren en hun nakomelingen veilig zijn voor menselijke consumptie.

woensdag 25 november 2015


Gerelateerde onderwerpen:

'China heeft een tekort aan varkensvlees'
Einde aan voedselproductie op vervuilde grond

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder