economie cultuur politiek RSS

IMF voegt yuan toe aan mandje reservevaluta

De leden van het Internationaal Monetair Fonds hebben maandag besloten de yuan vanaf volgend jaar als reservevaluta te gaan hanteren. De beslissing heeft vooral symboolwaarde en weerspiegelt de groeiende invloed van China in de wereldeconomie. 

Het IMF gaat naast de dollar, euro, Japanse yen en Britse pond ook de yuan gebruiken bij de vaststelling van zogeheten speciale trekkingsrechten (SDR). Algemeen directeur Christine Lagarde noemde de beslissing 'een belangrijke mijlpaal' in de integratie van de Chinese economie in het financiële systeem van de wereld.

Ze tekende echter ook aan dat er in China nog hervormingen moeten worden doorgevoerd, voordat de yuan op 1 oktober 2016 effectief onderdeel van de SDR gaat uitmaken. "De opname in de SDR is een duidelijke indicatie van de hervormingen die zijn doorgevoerd en nog zullen worden doorgevoerd." Volgens de Chinese centrale bank weerspiegelt de beslissing het vertrouwen in de Chinese economie en zal die bijdragen aan een stabiele koers van de yuan.

 

Vereisten

Om als reservemunt van het IMF te kunnen dienen, moet een valuta aan een aantal eisen voldoen. Er moet wereldwijd voldoende met de munt worden afgerekend, er moet internationaal veel in de valuta worden gehandeld en de munt moet vrij verhandelbaar zijn.

In de praktijk voldoet de yuan momenteel alleen aan het eerste vereiste. De afgelopen jaren is wel vooruitgang geboekt op de andere twee punten. China heeft verdragen gesloten waardoor andere landen ook in de yuan kunnen handelen. En de koers van de yuan is naar een niveau gebracht die zijn werkelijke waarde heeft bereikt, waarna de bandbreedte waarbinnen de yuan kan worden verhandeld is verruimd. De koers van de yuan wordt echter nog dagelijks door de Chinese centrale bank vastgesteld. De centrale bank van China heeft echter wel gezegd dat het op korte termijn naar vrije verhandelbaarheid streeft.

 

Gewicht

Vroeger hielden centrale banken hun reserves aan in goud, later ook in dollars. Op die manier werden de reserves losgekoppeld van de nationale munt, waarvan de waarde soms sterk kon fluctueren. In 1969 introduceerde het IMF de SDR, waarmee het betalingsverkeer tussen de lidstaten en het fonds plaatsvindt in een fictieve valuta bestaande uit een mix van sterke munten. Lidstaten kunnen hun trekkingsrechten verzilveren in de munten waaruit het mandje is samengesteld.

De yuan krijgt een aandeel van 10,92 procent in het mandje. Het aandeel van de andere valuta in de SDR zijn: dollar 41,73 procent, euro 30,93 procent (was 37,4), de yen 8,33 procent en het pond 8,09 procent. De beslissing heeft geen directe gevolgen, al zal een deel van het betalingsverkeer tussen IMF en lidstaten in yuans plaats gaan vinden. Er komen dus meer yuans in de kluizen van centrale banken over de hele wereld te liggen.

maandag 30 november 2015


Gerelateerde onderwerpen:

IMF: yuan klaar voor valutamandje trekkingsrechten
Vierde kwartaal begint slecht voor Chinese economie
Centrale bank verlaagt rente; optimistisch over groei

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder