economie cultuur politiek RSS

Anti-corruptiecampagne wordt steeds omvangrijker

Het aantal controles van de anti-corruptiecommissie van de communistische partij is de afgelopen drie jaar verviervoudigd. Amerikaanse onderzoekers zien een correlatie tussen de sectoren die onder het vergrootglas worden gelegd en de hervormingsagenda van de centrale overheid.

Bijna drie jaar is president Xi Jinping aan de macht en een van zijn belangrijkste prioriteiten is het aanpakken van corruptie. Het aantal inspecties van de disciplinaire commissie van de partij bedroeg dit jaar 83. In 2013 waren dat nog 20 onderzoeken. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Eurasia Group, een Amerikaans politiek adviesbureau in Washington.

De onderzoekers zagen dat in het eerste jaar vooral lokale overheidsorganisaties door de corruptiewaakhond werden bezocht. Vorig jaar verlegde de aandacht zich naar staatsbedrijven en nam het aantal onderzoeken in de tweede helft van 2014 sterk toe. Dit jaar waren veel centrale overheidsinstanties en partijorganen aan de beurt. En na de zomer werd het vizier op de financiële sector gericht.

 

Verband

De Eurasia Group ziet een duidelijk verband met de hervormingsagenda van de centrale overheid. Volgens de onderzoekers wordt de jacht op corrupte officials mede gebruikt om tegenstanders van hervormingen te intimideren of van hun post te ontheffen.

Het rapport noemt als voorbeeld hervormingen in de olie-industrie. "China's ooit machtige olie-industrie is een sector waar de campagne president Xi heeft geholpen zijn agenda door te drukken. [...] Belangrijke hervormingen vielen samen met onderzoeken in de olie-industrie." Dat verklaart volgens de onderzoekers ook de recente aandacht voor de financiële sector, die sinds de beurscrisis van afgelopen zomer onder vuur ligt.

vrijdag 11 december 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Topman verdwijnt; handel aandelen Fosun stilgelegd
Beurstoezichthouder verdacht van corruptie
Topman staatsoliebedrijf onder vuur wegens corruptie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder