Xi: 'orde noodzakelijk voor vrijheid op internet'
China wil meer internationale samenwerking tegen bedreigingen voor internetgebruikers, maar behoudt zich het recht voor het internet in eigen land te reguleren. Dat zei de Chinese president Xi Jinping woensdag bij het begin van de Wereld Internetconferentie.
Veilgheid en ontwikkeling zijn als de vleugels van een vogel. Met die beeldspraak benadrukte president Xi de noodzaak van regulering van het internet. "Net als in de echte wereld kunnen orde en vrijheid ook in cyberspace niet zonder elkaar", aldus Xi. "Orde is de garantie voor vrijheid."
Hij riep op tot internationale samenwerking om de grote bedreigingen van het internet te bestrijden: misbruik van informatietechnologie door criminelen en terroristen, het volgen van burgers door overheden, computerhackers en een wapenwedloop op het internet. "We moeten streven naar het formuleren van internationale regels voor het internet, een internationaal verdrag tegen [het gebruik door] terroristen en het verbeteren van juridische samenwerking om cyberciminaliteit te bestrijden", aldus Xi in de openingsrede van het congres.
Baas op eigen net
Tegelijkertijd riep hij landen op elkaars soevereiniteit op het internet te respecteren. Naties hebben het recht zelf te beslissen hoe ze het internet in hun land ontwikkelen en reguleren, zei Xi. China verzet zich tegen landen of organisaties die dat voor anderen willen beslissen.
Volgens Xi zijn overheidsregels noodzakelijk om 'geciviliseerd gedrag' op het internet te garanderen en misbruik te voorkomen. "Cyberspace is geen plek waar het recht niet van toepassing is." Alleen dan, aldus de Chinese president, is het internet een plek waar burgers veilig zijn en hun gedachten kunnen delen.
Westerse bedrijven
Het is de tweede keer dat China de Wereld Internetconferentie organiseert. Was dat vorig jaar nog een Chinees feestje, dit jaar zijn regeringsleiders uit Rusland, Pakistan, Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan op de conferentie in het schilderachtige toeristenplaatsje Wuzhen afgekomen.
Ook leiders van Chinese technologiebedrijven als Alibaba, Tencent, Didi Kuaidi, Huawei, Xiaomi, ZTE en Baidu zijn aanwezig. Tot de buitenlandse gasten behoren afgevaardigden van Apple, Microsoft, IBM, LinkedIn, Netflix, Amazon, Wikipedia, Google en Facebook. Speciaal voor buitenlandse conferentiedeelnemers is in hun hotel een wifi-netwerk aangelegd dat hen toegang geeft tot sites die in China zijn geblokkeerd. Persbureau Xinhua bericht uitgebreid over de conferentie op Twitter en YouTube; internetdiensten die de gewone Chinees niet kan gebruiken.
China's vrienden
Al met al is de conferentie een surrealistische gebeurtenis. Niet alleen door de uitspraken van hoofdspreker Xi over vrijheid op internet die op gespannen voet staan met de dagelijkse praktijk van internetcensuur in China en het vervolgen van burgers die onwelgevallige meningen op sociale media ventileren.
Maar ook de aanwezigheid van westerse bedrijven wiens websites in China worden geblokkeerd als Facebook en Google is pikant. Vertegenwoordigers van de New York Times waren ook dit jaar niet welkom op de conferentie. Maar zoals Lu Wei, China's internettsaar voorafgaand aan de conferentie al zei: "Ik kan niemand veranderen, maar ik heb wel het recht mijn eigen vrienden te kiezen. Wij verwelkomen niet degenen die in China geld willen verdienen, maar ons tegelijkertijd belasteren."
Gerelateerde personen:
Xi JinpingGerelateerde onderwerpen:
Onrustige start proces Pu ZhiqiangChina verdenkt criminelen van cyberspionage in VS
'Aanval Chinese hackers op website VN-hof Den Haag'