economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 51

Andere verhalen in de media over China waren deze week: hetzelfde verhaal, een kattige afstraffing en een verfrissend idee.

Miljoenen Chinese tv-kijkers hebben vorig jaar genoten van de tv-serie Het Paleis: de verloren dochter. Er was in ieder geval één kijker die het verhaal wel heel bekend voorkwam en dat was de Taiwanese schrijfster Chiung Yao.

Zij herkende in de serie een exacte kopie van haar roman Mei Hua Lao en spande een rechtszaak aan tegen scriptschrijver Yu Zheng en de commerciële tv-zender Hunan Satellite TV wegens plagiaat. Het gerechtshof in Beijing bevestigde deze week in hoger beroep het vonnis van een lagere rechtbank, die haar eerder een schadevergoeding van vijf miljoen yuan had toegekend. Bovendien, besloot de rechter, moet Yu haar publiekelijk excuses aanbieden.

 

Meer rechtbanknieuws: in Shanghai stonden deze week zes dierenrechtactivisten terecht. Het zestal dacht te weten wie verantwoordelijk was voor een serie gruwelijke video's op het internet, waarop te zien is hoe honden en katten worden mishandeld.

De dierenliefhebbers hadden het tweetal onder valse voorwendselen naar een bos gelokt en daar niet alleen geschopt en geslagen, maar hen ook gedwongen kattenpoep te eten. Tijdens de mishandeling werd duidelijk dat de twee waarschijnlijk helemaal niet de boosdoeners zijn, maar een aantal groepsleden was zo door het dolle heen, dat ze zich niet door de anderen lieten stoppen.

Eigenrichting komt in China vaker voor. Bij schokkende filmpjes vormen verontwaardigde internetgebruikers een zogeheten menselijke zoekmachine om achter de identiteit van de makers te komen. Als de namen en adressen van de vermeende makers online worden gezet, leidt dat soms tot geweld.

 

Waar hadden Chinezen het deze week over op het internet? Nou, over smog natuurlijk. In Beijing werd tot twee keer toe code rood afgekondigd vanwege de luchtverontreiniging.

Maar een beetje smog zijn ze in China wel gewend. Wat echt de tongen losmaakte was een restauranthouder in Zhangjiagang, die zijn gasten één yuan (15 eurocent) in rekening brengt voor frisse lucht.

De meningen zijn verdeeld of een restaurant de kosten van een luchtfilteringssysteem door kan berekenen aan zijn klanten.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 18 december 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 50

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder