Geen nieuw visum voor Franse journaliste
Ursula Gauthier, correspondent in Beijing voor het Franse weekblad L'Obs, moet nog voor de jaarwisseling China verlaten. Zaterdag maakte de Chinese overheid bekend dat haar journalistenvisum niet wordt verlengd.
Gauthier is niet langer welkom in China omdat zij het Chinese volk heeft beledigd. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken heeft zij verzuimd excuses te maken voor haar 'verkeerde woorden' en is daarom ongeschikt haar functie als correspondent uit te voeren.
Volgens het ministerie garandeert China het recht van buitenlandse media-organisaties om in het land verslag te doen, maar kan het niet tolereren dat journalisten terrorisme propageren.
Dubbele motieven
Gauthier heeft de toorn van de China's overheid over zich afgeroepen met een artikel dat zij op 18 november in L'Obs publiceerde. Volgens Gauthier wilde China de aanslagen in Parijs gebruiken om zijn eigen beleid in de onrustige regio Xinjiang te rechtvaardigen.
In het artikel schrijft ze dat 'Beijings meedogenloze onderdrukking' in Xinjiang voeding geeft aan toenemend geweld van Oeigoeren. Volgens de correspondente weigert China de verantwoordelijkheid te nemen voor de toenemende weerstand onder minderheden.
Excuses
Direct na publicatie was al duidelijk dat het stuk slecht bij de Chinese autoriteiten was gevallen. Staatsmedia plaatsen vlammende tegencommentaren. In de reacties onder die stukken werden enkele doodsbedreigingen geplaatst, vergezeld van Gauthiers foto en huisadres. Censors lieten die reacties ongemoeid.
Gauthier werd bij het ministerie van buitenlandse zaken genood voor een 'kopje thee' en haar werd gevraagd het artikel in te trekken en openlijk excuses te maken. Zij weigerde dat: "Ik heb nooit terrorisme aangemoedigd. Hoe kan ik me verontschuldigen voor iets dat ik nooit heb geschreven?"
Beïnvloeding
De club van buitenlandse correspondenten in Beijing verwerpt de beslissing om Gauthiers werkvergunning in te trekken. "het is een flagrante poging om de visum- en accreditatieprocedures te misbruiken om de journalistiek te beïnvloeden", aldus een verklaring. In 2014 werd het journalistenvisum van Amerikaanse journalist Austin Ramzy van The New York Times niet verlengd.
Ook Gauthier denkt dat zij wordt gestraft voor haar mening. "Als ik werkelijk terrorisme had gesteund, was ik aangeklaagd omdat het in China een misdrijf is. In plaats daarvan zetten ze me het land uit. Ze hebben hun eigen verhaal over wat er aan de hand is in Xinjiang en ze willen dat iedereen in China, ook de buitenlandse pers, die versie gebruikt. Ze accepteren geen andere verklaring of interpretatie."
Gerelateerde onderwerpen:
Correspondenten bezorgd over intimidatieChina begrijpt ophef over journalistenvisa niet
'Buitenlandse krachten willen China destabiliseren'