Slechte start voor Chinees beursjaar
De handel in de belangrijkste Chinese beursfondsen is maandag stilgelegd na een koersval van 7 procent. Twijfels over de economische groei deden beleggers de uitgang zoeken.
Op de eerste handelsdag van het nieuwe kalenderjaar trad direct een veiligheidsmechanisme in werking dat de Chinese beleggers tegen al te grote koersschommelingen moet beschermen. Sinds 1 januari geldt de regel dat de handel in de 300 grootste Chinese beursfondsen een kwartier wordt stilgelegd als de CSI300 met 5 procent stijgt of daalt. Dat gebeurde vroeg in de middag.
Toen de handel werd hervat, daalde de index nog verder tot een verlies van 7 procent anderhalf uur voor sluiting. Toen trad het tweede veiligheidsventiel in werking en werd het handelen in CSI300-aandelen voor de rest van de dag stilgelegd.
Nieuwe verkoopgolf
Zorgen over het groeitempo van de Chinese economie zijn de belangrijkste oorzaak. Fabrikanten voorzien voor de komende maanden een krimpende productie, bleek uit de Caixin/Markit PMI-index. Ook liet de Chinese centrale bank de spilkoers van de yuan zakken, wat op een verminderde vraag naar de Chinese munt kan duiden.
Enkele analisten kwamen met een andere verklaring: volgende maand verloopt het moratorium op de verkoop van aandelen die grote beleggingsfondsen in augustus overeenkwamen. Particuliere beleggers anticiperen op een nieuwe verkoopgolf en stappen alvast uit voordat de grote jongens dat doen.
Andere indices
De Shanghai Composite sloot maandag 6,9 procent lager; dit zijn de belangrijkste beursfondsen die in Shanghai worden verhandeld. De Shenzhen Composite, die voornamelijk uit techfondsen bestaat, sloot 8 procent lager.
De koude douche voor de Chinese beurzen druppelde ook elders in de wereld na. De Hang Seng Index in Hong Kong sloot 2,7 procent lager. Ook beurzen in Japan en Zuid-Korea eindigden de eerste handelsdag enkele procenten lager.
Gerelateerde onderwerpen:
Chinese beurs krijgt nieuw veiligheidsventielCentrale bank: 6,8 procent economische groei in 2016
Chinese beurscrises: kapitalisme in het wilde Oosten