Losse eindjes van 2015
Het kalenderjaar loopt op zijn eind, tijd om schoon schip te maken. Met een recensie en twee leestips.
Eerder dit jaar kreeg ik van uitgeverij Intertaal de Mei Tian Chinese taal- en cultuurkalender toegestuurd. Het schrijven van een recensie is er tot nu toe bij ingeschoten (sorry). Maar het begin van een nieuw jaar is misschien wel het beste moment om iets over deze scheurkalender te vertellen.
Mei Tian is een leuk product voor wie zich interesseert voor China of van plan is een reis naar de Volksrepubliek te maken. Iedere dag een brokje informatie over bijvoorbeeld de Chinese keuken, feestdagen of toeristische trekpleisters.
Een constante vormen de taalweetjes. Wie een jaar lang de kalender gebruikt (en regelmatig herhaalt) kent na een jaar de belangrijkste begrippen om een beleefdheidsgesprek te kunnen voeren. Op de bijbehorende site kun je de uitspraak van geleerde woordjes terugluisteren door mp3'tjes te downloaden, wat een beetje omslachtige methode is.
Best een aardig product voor 18,95 euro voor iedereen die begint zich te verdiepen in China. Kleine onjuistheden en inconsquenties zijn de samenstellers bij voorbaat vergeven. Te koop in de boekhandel of op de site van Intertaal.
Het afgelopen jaar heb ik weer een aantal boeken over China gelezen en daarvan heeft The People's Republic of Amnesia van Louisa Lim het meeste indruk gemaakt. Geen boek vol vergezichten over de economische en politieke opkomst van de Volksrepubliek op het wereldtoneel, maar een gedegen boek over een onderwerp waarover in China niet kan worden gepubliceerd: de Tiananmenopstand in 1989.
Lim portretteert in haar boek zeven betrokkenen. Ze hebben allemaal een andere rol gespeeld zoals studentenleider, militair of beleidsambtenaar. De portretten belichten de gebeurtenissen van toen, maar ook hoe het hen sindsdien is vergaan.
Een indrukwekkend hoofdstuk gaat over Zhang Xianling. Zij is mede-oprichter van de Tiananmenmoeders, een groep nabestaanden die duidelijkheid zoekt over het lot van hun omgekomen kinderen. Dit hoofdstuk maakt goed duidelijk hoe de Chinese overheid tot op de dag van vandaag probeert de gebeurtenissen van toen te bagatelliseren en iedereen die daar anders over denkt dwarsboomt.
Het laatste hoofdstuk gaat over de gebeurtenissen in Chengdu. Over de demonstraties daar en de bloedige manier waarop de lokale autoriteiten ingrepen is tot nu toe nooit gepubliceerd. Lim wil daarmee laten zien dat niet alleen de Chinese hoofdstad wekenlang in de ban was van protest, maar dat door heel China mensen de straat opgingen om verandering te eisen. Het maakt ook aannemelijk dat het dodental als gevolg van het neerslaan waarschijnlijk hoger is dan tot nu toe wordt aangenomen. Geen vrolijk boek, wel zeer de moeite waard dat ooggetuigenverslagen worden vastgelegd nu dat nog kan. Want in China gebeurt het voorlopig niet. Te koop onder andere via Bol.com.
Het boek waar ik in 2016 het meest naar uitkijk is China & de Barbaren van Henk Schulte Nordholt. Wat mij interesseert is de link die de auteur legt tussen China's verleden en het heden. Schulte Nordholt probeert de opstelling van de Chinese leiders te verklaren op basis van de geschiedenis en uitspraken te doen over de manier waarop China tegen zijn buurlanden, het westen in het algemeen en de Verenigde Staten in het bijzonder aankijkt (vandaar de titel).
Op basis van twee interviews met de auteur heb ik het boek direct besteld. China & de Barbaren (24,50 euro) is te krijgen in de boekhandel en natuurlijk ook via Bol.com.
Binnenkort weer kijktips op deze plek, met de beste Chinese speelfilms op het IFFR 2016.
Oh, en in het kader van schaamteloze zelfpromotie noem ik natuurlijk ook even mijn eigen boek Reis door China in 48 Dagen. Toch mooi zo'n 700 exemplaren van verkocht afgelopen jaar (14,99 euro bij Bol.com).