economie cultuur politiek RSS

Aandelenhandel China opnieuw stilgelegd

De handel in 300 grote Chinese beursfondsen werd donderdagochtend al na een half uur stilgelegd nadat de koersen duikelden. Ditmaal is onzekerheid over de koers van de yuan de boosdoener.

Het Chinese beursjaar is buitengewoon tumultueus van start gegaan. Op de eerste beursdag van het jaar trad maandag direct een nieuw veiligheidsmechanisme in werking, waarbij de handel wordt stilgelegd als de koersen meer dan 7 procent stijgen of dalen. Woensdag herstelde de Chinese beurzen zich enigszins, maar donderdag was het opnieuw raak.

Nadat de CSI300 al na een half uur handelen 7 procent was gedaald, werd opnieuw de aandelenhandel voor de rest van de handelsdag stilgelegd. Onzekerheid over de gezondheid van de Chinese economie werd aangewakkerd door een onverwachte daling van de yuan. De Chinese centrale bank verlaagde donderdagochtend de spilkoers met 0,5 procent; de sterkste daling sinds augustus toen een plotselinge devaluatie ook voor paniek op de beurs zorgde. Een dollar is nu 6,5646 yuan waard; de laagste koers sinds maart 2011.

 

Onzekerheid

Financieel analisten verwijten de centrale bank dat het de markten in het ongewisse laat over zijn bedoelingen en beweegredenen. De devaluatie van donderdagochtend kwam onverwacht en op een moment dat de zenuwen al door de aderen van beurs- en valutahandelaren gieren.

De meest gehoorde verklaring voor de devaluatie is dat de centrale bank speculatie met de yuan wil tegengaan. Een andere theorie is dat de munt in waarde daalt om de aarzelende Chinese export een duwtje in de rug te geven. Dat wordt uitgelegd als een teken dat China's economie er slechter voorstaat dan gedacht. De centrale bank heeft vorig jaar echter gezegd dat het geen valutaoorlog wil ontketenen om de export te stimuleren, maar dat aanpassingen louter voortkomen uit vraag en aanbod.

 

Steunaankopen

De verwarring werd nog groter toen bekend werd dat de centrale bank in het derde kwartaal grote hoeveelheden dollars heeft verkocht. In december werden zelfs 107,9 miljard dollars ingewisseld voor yuans. Dat wordt in de markt uitgelegd als steunaankopen om de koers van de yuan op peil te houden.

Hier wreekt zich dat de president van de centrale bank Zhou Xiaochuan zelden toelichting geeft op zijn besluiten. Markten kunnen daardoor niet anticiperen, het geeft ruimte voor interpretatie en speculatie en zorgt daardoor voor heftige reacties.

 

Kritiek

Ondertussen groeit in Shanghai, Shenzhen en Hong Kong de kritiek op het nieuwe veiligheidsmechanisme waarbij de aandelenhandel wordt stilgelegd. Volgens handelaren is de ruimte tussen een time out van kwartier bij een daling van 5 procent en het stoppen van alle handel bij 7 procent te klein.

Zij zeggen dat het leidt tot een tegengesteld effect dan bedoeld: nadat de handel tijdelijk is stilgelegd haast iedereen zich van zijn stukken te ontdoen voordat de grens van 7 procent is bereikt. Zij verwachten voor vrijdag nieuwe koersdalingen.

UPDATE - Chinese beursautoriteiten maakten donderdagavond bekend dat de omstreden veiligheidsmechanismen tot nader order worden opgeschort.

donderdag 7 januari 2016

Gerelateerde personen:

Zhou Xiaochuan

Gerelateerde onderwerpen:

Slechte start voor Chinees beursjaar
Centrale bank: 6,8 procent economische groei in 2016
Chinese beurs krijgt nieuw veiligheidsventiel

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder