China houdt zeker 20 jaar vast aan tweekindbeleid
De Chinese overheid zal zich ook de komende decennia met de gezinssamenstelling van zijn burgers bemoeien. Volgens de nationale commissie voor gezondheid en gezinsplanning zal de tweekindpolitiek zeker twintig, mogelijk dertig jaar in stand blijven.
De eenkindpolitiek is in oktober afgeschaft, maar de tweekindpolitiek die daarvoor in de plaats is gekomen is geen tussenstap naar afschaffing van de Chinese overheidsregels betreffende de gezinsplanning. Dat zei Wang Pei'an, adjunct-directeur van de nationale commissie voor gezondheid en gezinsplanning maandag tijdens een persconferentie.
Bevolkingspolitiek is een kwestie van lange adem. "Deze aanpassing voor de lange termijn zal tenminste twintig, dertig jaar van kracht blijven", zei Wang. "Pas na verloop van tijd zullen we op basis van demografische veranderingen en de sociaaleconomische situatie een ander beleid invoeren."
Vergrijzing
Wang denkt niet dat de tweekindpolitiek onvoldoende zal blijken om de vergrijzing van China te stoppen. Hij noemde vergrijzing een wereldwijd probleem en een onvermijdelijk gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen.
Ook maakte hij geen koppeling tussen de afnemende arbeidsreserve en de regels die gezinsvorming beperken. Volgens Wang groeit het arbeidspotentieel tot 2050 met dertig miljoen personen. De uitdagingen voor de arbeidsmarkt liggen volgens hem niet in de aantallen werknemers, maar hun arbeidsproductiviteit.
Gerelateerde onderwerpen:
Na 36 jaar einde aan eenkindpolitiekTeveel vrijgezelle mannen? Deel een vrouw!
China's bevolking gaat vanaf 2025 krimpen